AMSTERDAM - Tijdens een dinner meeting met enkele touroperators en reisagenten presenteerde de Tourism Authority of Thailand (TAT) haar plannen voor het volgende jaar. Duidelijk komt de focus te liggen op duurzaam toerisme en het hogere segment. Kees Bikker was namens Reisbizz aanwezig tijdens het event, waar bekend werd gemaakt dat Thailand visumvrij reizen tot 45 dagen verlengt.
In aanwezigheid van Soraya Homchuen (directrice van het TAT kantoor in Parijs, waar o.a. Nederland onder valt) ontvouwde Arkanae Swangkamol van hetzelfde kantoor de marketingplannen van Thailand voor 2023. De dinner meeting was georganiseerd door het marketingbureau USP en werd gehost door Anne Houwers, Lolithe Bogaers en CEO Jeannette Spits in de Thaise brasserie Silom in de Amsterdamse binnenstad.
Sinds 1 juli is de Thailand Pass opgeheven en kan het land zonder beperkingen bezocht worden. Enkele deelnemers tijdens het event, waaronder Jeannette Spits, brachten zeer recente reiservaringen met zich mee en konden deze met de aanwezige reiscollega’s delen. Zij beaamden dat veel hotels en faciliteiten gewoon up & running waren en voor 2023 wordt verwacht dat hotels weer hun volledige capaciteit gaan inzetten. Je zag deze zomer nog niet hetzelfde drukte-beeld van voor corona, maar tussen de buitenlandse toeristen vielen de Nederlanders zeker op. En wat vooral duidelijk werd: de Thaise bevolking staat te springen om weer nieuwe gasten te mogen ontvangen.
De speerpunten van de TAT voor 2023 zijn luxe toerisme, wellness, duurzaam toerisme en gastronomie.
Community Based Tourism
Duurzaam toerisme omvat natuurlijk een heel breed spectrum, maar wat flink in opkomst is in Thailand, is het “community based tourism”. Zo kunnen Thailandgangers ervoor kiezen om een aantal dagen in een dorp te verblijven. Hier kunnen reizigers het leven van de locals van dichtbij aanschouwen en zelfs aan meedoen. Zo zijn er dorpen waar je kunt helpen mangrove planten, thee plukken, meehelpen op een rubberplantage of leren hoe je rijst moet planten. Ook zijn er workshops waar men aan kan deelnemen: kooklessen, batikverven of massagecursussen.
Daarnaast kan men tal van activiteiten ondernemen vanuit deze dorpen: trekkings, zipline, kajakken, fietsen, of gewoon lekker zelf een massage ondergaan. Dit soort dorpen vind je overal in Thailand: niet ver van Bangkok, maar ook bij Sukothai, Chiang Mai, Phuket en Ko Lanta.
Olifantenfarm
Een andere vorm van eco-toerisme is het bezoeken van een olifantenfarm. Er werd een lijst van negen van deze sanctuaries getoond. Plaatsen waar olifanten volgens de wettelijke richtlijnen worden gehouden en verzorgd, waaronder het bekende Elephant Hills. Daarbij moet worden aangetekend dat de olifant in Thailand een heel andere plek inneemt dan zijn soortgenoten in Afrika. In Thailand zijn olifanten voor een belangrijk deel gedomesticeerd, wat betekent dat ze ook veel afhankelijker zijn geworden van de mens.
Behalve het observeren van olifanten kun je in Thailand ook roze dolfijnen, zeekoeien, walvishaaien en bijvoorbeeld neushoornvogels spotten. Genoeg te doen dus voor de natuurliefhebber.
Zonder visum verblijven
Tenslotte wist de TAT nog te melden dat het vanaf 1 oktober mogelijk is om niet 30, maar 45 dagen zonder visum in Thailand te verblijven. Men hoopt zo onder meer tegemoet te komen aan de groeiende groep mensen die Thailand uitkiezen om voor langere tijd vanuit dat land te gaan werken.