De Verenigde Naties, de TUI Care Foundation en de Universiteit van Cambridge zijn gestart met de ontwikkeling van een duurzaam en circulair voedselsysteem voor de toeristische industrie. Dat is vandaag, op Wereldvoedseldag, bekendgemaakt.
Samen met politici, academici, ondernemers en lokale gemeenschappen wil de VN de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, verspreid en geconsumeerd, opnieuw vormgeven. Er moet worden gewerkt aan minder voedselafval, een betere verdeling van voedsel en het toekennen van meer waarde aan circulaire voedselsystemen.
Zo’n nieuw systeem is nodig omdat, naar schatting, 20 tot 40 procent van het voedsel momenteel in de vuilnisbak belandt.
Datagedreven
“Met ons Tourism Food for Good-initiatief willen we het potentieel van de toerismesector benutten om de lokale landbouw te stimuleren, voedselverspilling te verminderen en circulaire voedselsystemen te ondersteunen,”
zegt Thomas Ellerbeck van de TUI Care Foundation.
“We werken eraan om voedselverspilling tot een minimum te beperken. Voedselbeheer is de toekomst: intelligent gepland, efficiënt, datagedreven en duurzaam.”
Een eerste pilot vindt plaats op Kaapverdië.