15 oktober 2024
Thumbnail voor Vakbonden: meer dan 13.000 banen weg door krimpplan voor Schiphol

Vakbonden: meer dan 13.000 banen weg door krimpplan voor Schiphol

SCHIPHOL - Als de kabinetsplannen voor de krimp van Schiphol doorgaan, kost dat meer dan 13.000 mensen hun baan. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat een groep op de luchthaven actieve vakbonden liet uitvoeren door SEO Economisch Onderzoek. Dat komt neer op zo'n 10 procent van alle banen op en rond Schiphol.


Niet alleen het aantal banen gaat omlaag. Ook de waarde die Schiphol en de daar actieve bedrijven toevoegen aan de economie daalt flink. Nu is dat nog 18 miljard euro, maar als Schiphol moet krimpen wordt dat 2 miljard euro minder.

"Wij begrijpen de noodzaak om geluidshinder aan te pakken. Het is wat ons betreft dan ook niet óf banen óf omwonenden", zegt voorzitter Camiel Verhagen van pilotenvakbond VNV. "Met dit krimpbesluit van de overheid is dat wel zo, terwijl dat niet nodig is." Ook vakbonden VNC, NVLT, De Unie en VKP waren opdrachtgevers van het onderzoek.

Uit het SEO-onderzoek komt naar voren dat de effecten grotendeels direct na de inwerkingtreding van krimp worden verwacht. De vakbonden verwachten dan ook dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn. NVLT-voorzitter Robert Swankhuizen: “Afhankelijk van de arbeidsmarktontwikkelingen komen niet alleen 13.000 mensen op straat te staan, maar worden door dit besluit tussen de 1400 en 5400 mensen langdurig werkloos.”

VNC-voorzitter Chris van Elkswijk: “Wij vragen het kabinet ook oog te hebben voor de enorme impact van dit besluit op duizenden mensen. 13.000 mensen in de luchtvaart, waaronder cabinemedewerkers, die vaak al hun hele leven met liefde werkzaam zijn in de luchtvaart, moeten door dit besluit noodgedwongen op zoek naar een nieuwe baan waarbij het zeer onzeker is of dat lukt.

De Unie-voorzitter Reinier Castelein: “Het kabinet kiest met dit beleid bewust voor baanverlies van duizenden mensen. Die mensen die geraakt worden, zijn juist de mensen die hun hele leven in de sector werkzaam zijn. Ze hebben alle crisissen van 9/11 tot Covid het hoofd geboden. Maar tegen dit kabinetsbeleid zijn zij niet opgewassen.”

De bonden roepen op om de krimpplannen te heroverwegen. De geluidsmaatregelen die de luchtvaartbranche aandraagt, het vervangen van luidruchtige oudere toestellen door stillere bijvoorbeeld, zouden door het Rijk omarmd moeten worden.