Liefhebbers van het noorderlicht, opgelet! In 2025 en 2026 is de kans groot om
het noorderlicht te zien, zowel in Scandinavische landen als in Nederland. Om
erachter te komen hoe dat precies werkt en waarom deze jaren zo bijzonder zijn,
heeft Reisbizz aan meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline om uitleg
gevraagd.
Matthijs legt in gesprek met Reisbizz uit hoe het bijzondere weerfenomeen ontstaat: “Het begint bij een gigantische zonnevlam waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes vrijkomen. Die deeltjes leggen een lange weg af en komen uiteindelijk bij de aarde. De aarde heeft een magnetisch veld dat deze deeltjes opvangt. De magnetische velden lopen van de ene naar de andere pool, waardoor de deeltjes daar terechtkomen. In onze atmosfeer veroorzaken de deeltjes zelf geen licht; dat ontstaat pas wanneer ze botsen met zuurstofatomen. Deze atomen nemen de energie op en zenden die uit als licht: in het noorden als het noorderlicht en in het zuiden als het zuiderlicht. Het zuiderlicht wordt minder vaak waargenomen, omdat het wat moeilijker te bereiken is. Hiervoor moet je in Australië, Nieuw-Zeeland of Antarctica zijn.”
Wanneer heb je de meeste kans om het fenomeen te zien?
“Hoewel het noorderlicht het hele jaar door kan optreden, is de ene periode gunstiger dan de ander. Je zou denken dat hartje winter de beste tijd is, omdat het dan lekker donker is. Maar doordat de aardas dan iets van de zon af is gekanteld, is de activiteit soms minder intens. De maanden maart-april en september oktober zijn vaak het best: donker genoeg, maar met een gunstige stand van de aardas om zoveel mogelijk deeltjes op te vangen. In Scandinavië geldt hoe noordelijker je gaat, hoe groter de kans op een spectaculair schouwspel.”
Groen, blauw en soms rood
“Het noorderlicht is niet alleen groen, al is dat de kleur die we het meest zien”, gaat de meteoroloog verder. “Het hangt af van hoe diep de geladen deeltjes de atmosfeer binnendringen en met welk type moleculen en atomen ze botsen. Als de deeltjes dieper doordringen en stikstof tegenkomen, kunnen we ook blauw, paars of zelfs rood zien. De groene kleur komt van het botsen met zuurstof.”
De beste plekken om het noorderlicht te zien
“Scandinavië is een droomlocatie voor noorderlichtjagers”, zegt Matthijs. “Denk aan het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook IJsland en de Faeröer-eilanden bieden een prachtig decor. Hoe noordelijker je reist, hoe groter de kans dat je het spektakel te zien krijgt.”
Waarom zijn 2025 en 2026 zo bijzonder?
Dat legt Matthijs van der Linden uit in het Reisbizz Magazine. Wil je het hele interview met Matthijs lezen? Open hier het Reisbizz Magazine.