15 juli 2025
Thumbnail voor Zon, zee en… rabiës: steeds meer besmettingen op reis

Zon, zee en… rabiës: steeds meer besmettingen op reis

Een aai over de bol, een schattige straathond of een nieuwsgierige kat: veel reizigers staan er niet bij stil dat zo'n ontmoeting flinke gevolgen kan hebben. Dit blijkt uit het stijgende aantal meldingen van mogelijke rabiësbesmettingen onder Nederlandse vakantiegangers. Alleen dit jaar is er al meer dan 500 keer melding gemaakt van een mogelijke blootstelling aan hondsdolheid. Dit is een stijging van 21 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het is niet het eerste jaar dat er een stijging te zien is in het aantal mogelijke rabiësbesmettingen. In 2023 lag het aantal meldingen 61 procent hoger dan het jaar ervoor, en ook in 2024 was een stijging van 27 procent zichtbaar. De meeste meldingen dit jaar (tot nu toe) komen uit Indonesië, Thailand en Turkije. En vooral die laatste is opvallend: het aantal meldingen uit Turkije ligt dit jaar al 29 procent hoger dan in 2024.

Floriana Luppino, arts bij Alarmcentrale Eurocross, legt uit waarom dit zorgelijk is: "Als iemand, die niet eerder is gevaccineerd tegen rabiës, wordt gebeten of gekrabd en de wond bloedt, is dat een indicatie om immunoglobuline toe te dienen om besmetting te voorkomen," legt Luppino uit. "In Turkije wordt dit vaak niet gegeven, met als gevolg dat mensen halsoverkop moeten terugkeren naar Nederland voor een behandeling."

Veel reizigers niet gevaccineerd

Rabiës, of hondsdolheid, is een fatale aandoening waar je op tijd bij moet zijn. Jaarlijks overlijden er wereldwijd zo'n 60.000 mensen aan. Wat weinig mensen weten, is dat je niet perse gebeten hoeft te worden voor besmetting. Ook een krab of een lik van een besmet dier kan het virus overdragen.

Preventieve vaccinaties zijn beschikbaar, maar worden niet altijd vergoed. Toch is het advies om je voorafgaand aan de reis wél te laten vaccineren, om het besmettingsrisico te beperken. Hiermee bouwt het lichaam levenslange bescherming op, die na een beet eenvoudig kan worden geboost met twee extra prikken. In tegenstelling tot de immunoglobulines zijn deze vaccins wereldwijd meestal goed beschikbaar.

Eerste hulp bij rabiës

Wat te doen na een mogelijke besmetting met hondsdolheid? Volgens Angela Looyé, woordvoerder bij Eurocross, is het essentieel om direct in actie te komen. "Maak de wond onmiddellijk schoon met water en zeep en, waar mogelijk, gebruik een tandenborstel om de wond 'te schrobben'. Dit is de belangrijkste stap in het voorkomen van een infectie. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale. Snel handelen kan het verschil maken."

Recente berichten