Dit is een persbericht.
Vijf ringforten uit de Vikingtijd zijn voor Denemarken een cultureel erfgoed van onschatbare waarde. Hun perfecte cirkelvormige constructie met vier poorten - verwijzend naar de vier windrichtingen - zijn volmaakt in hun geometrie en symmetrie en zijn voor zover bekend nergens anders te vinden. De Deense overheid heeft daarom besloten om een officiële aanvraag in te dienen bij het comité in Parijs om de vijf Deense Vikingringforten op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen.
Joy Mogensen, Deense Minister van Cultuur: "Dit is de eerste keer dat Denemarken een aanvraag indient voor een aantal geografisch verspreide culturele erfgoedlocaties om deze gezamenlijk op de UNESCO lijst te krijgen. De Vikingringforten zijn voor de hand liggende kandidaten vanwege hun unieke geometrische eigenschappen en hun belang in de geschiedvorming van Denemarken zoals wij dat kennen uit de geschiedenisboeken. Ik hoop dat hierdoor meer belangstelling wordt gewekt en de kennis over de Deense geschiedenis ook in het buitenland zal worden vergroot."
Denemarken telt vijf Vikingringforten: Aggersborg in Limfjorden (Vesthimmerland), Fyrkat bij Hobro (Mariagerfjord), Nonnebakken (Odense), Trelleborg (Slageslse) en Borgring (Køge). Deze ringforten werden gebouwd in de periode rond 980 na Christus en worden allemaal toegeschreven aan koning Harald Blauwtand (naar hem is ook de Bluetooth technologie vernoemd). Ze werden in een relatief korte tijdspanne gebouwd en waren slechts een paar jaar in gebruik, vermoedelijk als verdedigingswerken.
In 2018 werden de Deense Vikingringforten al op de voorlopige Deense UNESCO lijst opgenomen, wat een voorwaarde is om in een later stadium aan de Werelderfgoedlijst te kunnen worden toegevoegd. Achter de nominatie staan het Historisch Museum van Noord-Jutland, het Vesthimmerlands Museum, het stadsmuseum Odense, het Nationaal Museum, Museum Sydøstdanmark met vijf gemeenten en het Agentschap voor Paleizen en Cultuur, onderdeel van het Ministerie van Cultuur. Het UNESCO Werelderfgoedcomité zal naar verwachting in de zomer van 2022 een beslissing nemen over de ingediende aanvraag.
Denemarken heeft al 7 locaties die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan:
Het autonome deel van Denemarken, Groenland heeft er 3: