11 mei 2024
Thumbnail voor Onderwateravonturen langs de kust van Oman

Onderwateravonturen langs de kust van Oman

Dit is een persbericht.

Zwemmen met zeeschildpadden, walvishaaien en roggen is nog mooier zonder hordes duikers. In de wateren van Oman hebben duikers regelmatig de mooiste plekken voor zichzelf en kunnen ze echt opgaan in de onderwaterwereld. Het Sultanaat is zowel boven als onderwater nog ongerept. Hier groeien de koralen weelderig, ontstaat een nieuw landschap op een gezonken oorlogsschip en zwemmen ruim 1.600 soorten vissen door kristalhelder water. Dit zijn de mooiste duikplekken van Oman.

Zeepaardjes kijken in het voormalige oorlogsschip Al Munassir
Het scheepswrak Al Munassir is niet gezonken tijdens een noodlottige ramp op zee. In plaats daarvan heeft de marine het voormalige oorlogsschip in 2003 laten zinken na 25 jaar trouwe dienst. Het ruim 80 meter lange gezonken schip werd een kunstmatig rif op 20 minuten varen van het duikcentrum van Muscat. Nu hangen zeepaardjes op de 30 meter diep liggende ankerketting. Scholen vissen in alle kleuren en maten zwemmen door ruimtes waar vroeger mariniers werkten.

Zwemmen met XL-vissen rond de Daymaniyat eilanden
Walvishaaien, met hun zachte grijze huid met witte stipjes, kunnen wel 15 meter lang worden. Dat is net zo lang als een bus! Tijdens de zomermaanden zwemmen deze indrukwekkende haaiensoorten regelmatig in de buurt van de Daymaniyat eilanden, een archipel op ongeveer 15 kilometer van de noordkust van Oman. Maar niet alleen de grootste vissen ter wereld maken deze locatie zo geliefd onder duikers. Vrijwel nergens is namelijk het onderwaterleven zo divers als hier. Duikers zwemmen er tussen schildpadden, pijlstaartroggen en netmurenen. Alle dieren hier zijn extra groot, dankzij het vele plankton in het water. Ook de koralen zijn hier verrassend groot.

Duiken in de fjorden van Oman
Het schiereiland Musandam ligt op de grens tussen de Golf van Oman en de Perzische Golf. Buitenlandse vissers mogen hier al tientallen jaren niet vissen. Deze regel zorgt voor grote scholen vissoorten en weelderige koralen. Om de duikplekken te bereiken, navigeren duikers door een dramatisch landschap, omdat de hoge kliffen van het Hajar-gebergte hier boven het water uitsteken. De kustlijn lijkt hier op een Arabische versie van de Noorse fjorden, inclusief kustplaatsen en een rijke geschiedenis qua visserij. Zelfs onder de golven zijn er hoogteverschillen, met steile wanden, met koraal bedekte plateaus, grotten en onderwaterstranden. Op 23 locaties kunnen onderwaterliefhebbers duiken op een diepte van 3 tot 35 meter. Duikers kunnen onder andere koraalduivels, papegaaivissen en barracuda's zien. Af en toe glijdt er ook een zeeschildpad of rog voorbij, evenals scholen dolfijnen.

Kelp én koraalriffen spotten in één duik
Het onderwaterparadijs van Oman beperkt zich niet tot de noordelijke kustlijn. In de zuidelijke regio Dhofar ligt een relatief onbekende duiklocatie. Hier ligt Salalah, een van de grootste zeehavens in de golfregio, met een rijk onderwaterleven. Duiken wordt extra bijzonder tijdens de moesson (het zogenaamde Khareef-seizoen). Het regenwater dat in zee terechtkomt, brengt de kelpwouden tot leven. In deze periode kunnen duikers tijdens één duik zowel koraalriffen als kelp zien: een unieke ervaring. Vanuit de haven van Salalah varen duikers naar duikspots met krokodilvissen, murenen en soms mantaroggen. Vanuit de stad maken liefhebbers een avontuurlijke 4x4-rit door de duinen naar duikplekken nabij de kustplaats Mirbat. Onder water zwemmen ze oog in oog met anemoonvissen, octopussen en steenvissen. Dichterbij de bodem kunnen duikers verrassend kleurrijke zeenaaktslakken en platwormen spotten.

Snorkelen als alternatief voor duiken
Wie niet kan of wil duiken, kiest voor een snorkelavontuur in de wateren van Oman. Het water is op veel kustplaatsen zo ondiep en helder, dat bezoekers ook dicht aan het wateroppervlak zeedieren kunnen spotten. Snorkelaars boeken bijvoorbeeld een dhow cruise vanaf het schiereiland Musandam. Ze maken een onvergetelijke boottrip van ruim vijf uur met uitzicht op de ruige kustlijn. Dolfijnen zwemmen regelmatig een stukje met de boot mee. Bij twee eilanden gaan de opvarenden van boord voor een kijkje onder water. Het is een verrassing welke dieren in het kristalheldere water te zien zijn. Met zoveel kleurrijke vissen, zoals de niet te missen felgekleurde papegaaivissen, stelt het uitzicht sowieso niet teleur. De kust voor de Omaanse hoofdstad Muscat is ook een ideale plek om te snorkelen - boten vertrekken vanuit de Al Mouj Marina.

Goed om te weten
De beste duiktijd is tussen augustus en januari en van eind maart tot mei. Het water rond de kust van Oman komt zelden onder de 21 graden Celsius - 24 tot 30 graden Celsius is de norm, dus een nat pak van 5 mm is meestal voldoende.