17 september 2024
Thumbnail voor Ontdek Oman’s wilde schatten

Ontdek Oman’s wilde schatten

Dit is een persbericht

ROTTERDAM - Met gevarieerde landschappen van woestijnen en hooggebergte tot weelderige oases en kustgebieden, biedt Oman onderdak aan een rijke diversiteit aan wilde dieren, waaronder zeldzame soorten. Overvloed en dorheid liggen vaak dicht bij elkaar in het sultanaat. Hierdoor vind je luipaarden en gestreepte hyena's in de bergen van Dhofar, dartelen Arabische bultrugwalvissen in het water voor de kust en ontmoeten reizigers zeeschildpadden naast dromedarissen op de stranden.

Schuwe viervoeters in de bergen van Dhofar
In het onherbergzame berglandschap rond Salalah, in het zuiden van Oman leven diverse inheemse dieren, waaronder Arabische luipaarden, gestreepte hyena's, karakul en zelfs Arabische wolven. Terwijl de Khareef (moesson) de kustvlakten van Dhofar verandert in weelderige groene landschappen met rivierbeddingen, tijdelijke meren en watervallen, blijven de hoge bergen erachter onaangetast door de regen. Hierdoor ontstaat er een droog terrein. Toch, juist hier, op de steile hellingen van de Jabal Samhan-berg leven de kleinste van 's werelds "grote katten". Er wordt geschat dat er nog minder dan 200 Arabische luipaarden in het wild leven, waarvan ongeveer 50 volwassen exemplaren in de Omaanse bergen van Samhan, Qamar en Al Qara te vinden zijn. Deze individuele luipaarden zwerven over een gebied van wel 150 vierkante kilometer, waardoor het bijna onmogelijk is om de schuwe, nachtelijke dieren voor de lens te krijgen. Kameleons daarentegen, de kleinere "meesters van de camouflage", kunnen vaak worden gespot tijdens een rit door de bergen van Dhofar.

Zeldzame walvissoorten voor de kust van Oman
De Arabische bultrug is een van de zeldzaamste walvissoorten ter wereld. Hij wordt ongeveer 20 meter lang en weegt 50 ton. In tegenstelling tot andere walvissoorten migreert hij niet door de oceanen, maar gebruikt de voedselrijke wateren voor de kust van Dhofar, vooral rond de Hallaniyat eilanden, als voedselbron en broedgebied. De beste tijd voor het spotten van de Arabische bultrugwalvis is van december tot en met maart. Naast deze majestueuze wezens zijn er tal van andere grote zeezoogdieren en vissen te bewonderen in de wateren rond Oman, variërend van diverse dolfijnsoorten tot Bryde's walvissen en walvishaaien. Voor wie de ongerepte onderwaterwereld wilt ontdekken zijn de hoofdstad Muscat, het schiereiland Musandam, Ras Al Hadd en Dhofar uitstekende vertrekpunten. Diverse lokale operators bieden reizigers toegang tot indrukwekkende ervaringen met zeedieren per traditionele dhow of motorboot. 

Een kijkje aan land: Sommige stranden van het sultanaat, waaronder de afgelegen zandstranden van Masirah Island en het Ras Al Jinz Nature Reserve, worden bezocht door verschillende soorten zeeschildpadden. Op de stranden van Masirah legt ongeveer 90 procent van alle karetschildpadden ter wereld hun eieren. Bezoekers kunnen de gepantserde reptielen en hun jongen hier het hele jaar door observeren, vooral tussen middernacht en zonsopgang.

Zeldzame hoefdieren in afgelegen woestijn- en berggebieden
In het wild was de oryxantilope in de jaren 1970 bijna uitgestorven, maar de inmiddels overleden sultan Qaboos liet de woestijnbewoners, die zich het beste hebben aangepast aan de droge omgeving, herintroduceren in verschillende natuurreservaten. Tegenwoordig zijn de witte antilopen soms te spotten in het Al Wusta wildreservaat. De dieren voldoen aan hun vochtbehoefte met slechts een paar plukjes gras en acaciabladeren en zijn meestal alleen actief in de koelere avonduren. Een andere inheemse en zeldzame diersoort is de Arabische Thar - een halfgeit die verwant is aan muskusossen en gemzen. Deze schuwe dieren bewonen de bergen en worden als uiterst zeldzaam beschouwd. Naar schatting leven er nog ongeveer 200 exemplaren in de hooggelegen Hajar-bergen.