De International Air Transport Association heeft de meest recente veiligheidscijfers (safety) van de branche gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 2023 het veiligste jaar ooit was, met geen enkel fataal ongeluk van een straalvliegtuig of van een toestel van een IATA-lid. De enige crash was in januari vorig jaar van een ATR-turboprop van het Nepalese Yeti Airlines, die niet is aangesloten bij IATA.
In het Annual Safety Report van IATA staat dat de accident safety rate vorig jaar 0.8 was per miljoen vluchten, de laagste in de geschiedenis van de burgerluchtvaart. Omgerekend was de kans van passagiers om een vliegtuigongeluk niet te overleven 0.03.
De brancheorganisatie rekent voor dat iemand die elke dag zou vliegen ruim 100.000 jaar ‘nodig’ heeft om betrokken te raken bij een fatale crash.
"Onze cijfers tonen aan dat vliegen wereldwijd de veiligste manier van vervoer is”, zegt Willie Walsh, de directeur-generaal van IATA, in een verklaring.
IOSA
IATA telt 317 leden die allemaal een veiligheidscheck hebben ondergaan onder de naam IOSA, IATA Operational Safety Audit. Luchtvaartmaatschappijen kunnen ook IOSA aanvragen zonder lid te worden van IATA, maar dit is zelden het geval. In 2023 was geen enkele airline met een IOSA-certificering betrokken bij een fataal ongeluk.
De crash van een ATR 72 van Yeti Airlines, op 15 januari 2023, was vorig jaar het enige grote ongeluk - alle 72 inzittenden kwamen om. Yeti is geen lid van IATA en beschikt evenmin over een IOSA-certificaat.
Europa scoorde goed
Er waren wel regionale verschillen wat betreft de cijfers. In Europa nam de veiligheid toe: de kans op een ongeluk daalde namelijk van 0.98 per miljoen gevlogen sectoren naar 0.48. In Noord-Amerika steeg deze parameter juist van 0.53 in 2022 naar 1.14 in 2023.
De grootste vooruitgang boekte Afrika. De all accident rate daalde daar van 10.88 in 2022 naar 6.38 in 2023. Hoewel het werelddeel hiermee mondiaal nog steeds het slechtst scoort, wijst IATA erop dat het vorig jaar in alle gevallen ging om relatief kleine ongelukken, waarbij niemand het leven verloor.
Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.