Grote touroperators die zich voor een belangrijk deel richten op de massa hebben het lastig op dit moment. Namen als TUI, D-Reizen, Prijsvrij en Corendon duiken op in bijna elk reclameblok op tv, met als doel de consument weer 'zin in in vakantie' te geven. Een 'happy life' begint, zo lijkt de boodschap, met een paar muisklikken richting 'Altijd de beste vakantiedeals'.
Ze zetten alles op alles: televisie, online marketing, e-mailcampagnes, en vooral forse kortingen. Kunstmatige intelligentie speelt hierbij een steeds grotere rol. Tijdens de online zoektocht wordt de klant ongemerkt gevolgd, verleid en gestuurd. AI analyseert gedrag, toont gepersonaliseerde aanbiedingen en duwt. Soms subtiel, soms opdringerig maar richting een boeking.
Tegelijk draait de consument met een modaal inkomen elke euro drie keer om. En dat is precies de massa waar deze grote spelers op mikken. Maar er is ook een groeiende groep die wél uitgeeft: pensionado’s met afbetaald huis, grootverdieners, en jongvolwassenen die nog thuis wonen en hun geld liever besteden aan ervaringen omdat het kopen van een huis onmogelijk is.
Vooral Azië wint aan populariteit onder deze reizigers. De aantrekkingskracht van Amerika neemt af, onder meer door de instabiele politieke situatie. Ook de ABC-eilanden blijven populair.
In onrustige tijden lijkt vakantie belangrijker dan ooit. Ontsnapping, ademruimte, even weg. De reisindustrie weet dat als geen ander. Maar de wereld waarin zij opereert, is fundamenteel veranderd: geopolitieke onzekerheid, een krimpende luchthaven Schiphol, en een demissionair kabinet dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft.
En te midden van dat alles sluipt technologie steeds verder de kern van de reisbranche binnen. AI, machine learning, sentimentanalyse en zelfs neuro-linguïstisch programmeren (NLP) winnen terrein. Wat eerst een hulpmiddel was, wordt nu een bepalende factor.
Steeds vaker hoor je: AI is de nieuwe reisagent. Zeker voor wie enigszins digitaal vaardig is, opent zich een wereld van slimme tools en gepersonaliseerde reisinformatie. Maar binnen de branche weten we: bij calamiteiten is een menselijke professional vaak onmisbaar. En toch, het is naïef te denken dat technologie slechts een bijrol blijft spelen.
Neem Tripadvisor. Ooit niet meer dan een digitaal prikbord vol recensies. Vandaag transformeert het bedrijf zich tot actieve reisassistent, met AI-tools als ‘Tripadvisor Overview’, dat automatisch gepersonaliseerde bestemmingssamenvattingen biedt. Geen eindeloze forums meer, maar kant-en-klare inspiratie en advies. Precies afgestemd op de gebruiker.
De reisindustrie heeft al veel stormen doorstaan. Maar deze technologische revolutie is van een andere orde. Niet een crisis die overwaait, maar een structurele verschuiving. Hoe gaat zij deze nieuwe uitdaging aanpakken?