SCHIPHOL - Transavia biedt passagiers bij annulering niet de keus tussen geld terug of een andere vlucht naar keuze. Daarmee overtreedt het bedrijf de Europese regels, dat meldt de Consumentenbond. De belangenorganisatie heeft hierover vragen gesteld aan Transavia en de Barin, de belangenorganisatie van luchtvaartmaatschappijen in Nederland.
Transavia meldde eerder deze week dat het zich gedwongen ziet om in het hoogseizoen 240 vluchten te schrappen op Schiphol. De luchthaven verplicht luchtvaartmaatschappijen de capaciteit te beperken om op die manier de lange wachtrijen enigszins in te perken. Als gevolg van het personeelstekort komen er duizenden vluchten te vervallen. De onafhankelijke slotcoördinator overlegt met de verschillende gebruikers van de luchthaven hoeveel dat er zijn. In aanloop naar die beslissing heeft Transavia nu proactief 240 vluchten geschrapt voor de periode van 7 juli tot en met 14 augustus.
Op de website van Transavia staat dat er voor een aantal passagiers geen alternatieve vlucht beschikbaar is. De maatschappij geeft hen twee opties: geld terug of een vlucht na de zomer. Maar de luchtvaartmaatschappij moet de keuze bieden tussen geld terug óf een andere vlucht op dezelfde dag óf een vlucht op een dag die de passagier kiest, aldus de Consumentenbond.
"Als Transavia zelf geen alternatief heeft, moet het desnoods een vlucht met een andere maatschappij aanbieden. Als dat niet gebeurt, mogen reizigers zelf een alternatief boeken en de meerkosten daarvan verhalen op Transavia. Maar de luchtvaartmaatschappij informeert reizigers niet volledig over deze rechten en stelt allerlei beperkingen. En dat is in strijd met de wet", schrijft de bond.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Transavia zegt dat het niet iedereen een vervangende vlucht kan bieden. Maar het informeert zijn klanten niet over de mogelijkheid om zelf een andere vlucht voor te stellen, desnoods van een andere maatschappij. Dat kan voor veel consumenten een uitkomst zijn om toch op hun vakantiebestemming te komen. Wij roepen Transavia op om te stoppen de rechten van consumenten in te perken en om hun klanten goed te informeren."
Alles aan gedaan
Transavia is het niet met de aantijgingen eens. "We herkennen ons niet in het artikel van de Consumentenbond. Wij doen er alles aan om onze passagiers om te boeken en alternatieven te bieden. Het is helaas een feit dat we fors in capaciteit op Schiphol moesten reduceren in de voor ons drukste periode van het jaar. Mensen van juli naar augustus omboeken zou een groot risico zijn omdat we voor de maand augustus nog horen van de slot coördinator wat we daar aan capaciteit moeten inleveren. En mensen twee keer omboeken of annuleren is zeer ongewenst", laat de luchtvaartmaatschappij weten.
"Deze zomermaanden zitten onze toestellen normaal echt vol (zeer hoge loadfactor) en er moet nu helaas capaciteit af vanwege de situatie op Schiphol. We hebben voor het grootste deel van de getroffen passagiers een alternatief kunnen vinden, voor 30 procent van de in totaal 13.000 boekingen is dat helaas niet gelukt omdat er bij het versturen van de mail geen alternatieven waren. Zij kunnen altijd omboeken als zij bij ons een alternatieve vlucht zien. Bijvoorbeeld omdat er stoelen vrijkomen van passagiers die het alternatief niet willen en kiezen voor een refund van het ticket. En daar zitten geen extra kosten aan verbonden. We hebben op die manier via ons service center al passagiers kunnen helpen. Ook wij betreuren het ten zeerste dat we passagiers moeten teleurstellen vanwege de ontstane situatie op Schiphol en stellen alles in het werk om voor zoveel mogelijk passagiers een alternatief te vinden. Wij vragen hen daarom ook ons te bellen om samen naar oplossingen te zoeken. Ook op onze website hebben we de informatie over omboeken beschreven en verwijzen we onze passagiers naar ons service center als zij toch een alternatieve vlucht bij Transavia zien.