5 januari 2025
Thumbnail voor Geert Kroos (ResiRest): ‘Lokale families werken niet voor ons, wij werken voor de lokale families’

Geert Kroos (ResiRest): ‘Lokale families werken niet voor ons, wij werken voor de lokale families’

AMSTERDAM - Nu de coronacrisis op zijn eind lijkt te zijn, krijgen veel bedrijven in de reisbranche eindelijk weer wat ademruimte. Zo ook ResiRest, dat via verschillende reisorganisaties avontuurlijke reizigers koppelt aan lokale bevolking voor een unieke belevenis. “We merken echt dat het reizen weer aanzet, maar de ene week is het drukker dan de andere.” Reisbizz.nl sprak oprichter Geert Kroos over de missie van ResiRest, de afgelopen twee jaar en de toekomstplannen.

Reizigers koppelen aan de lokale bevolking, waar ontstaat zo’n idee? We vroegen het Kroos, de drijvende kracht achter ResiRest. “Het idee ontstond in Jamaica, waar ik samen met drie vrienden heen reisde na ons afstuderen. Na vier dagen was ons geld op en wat we toen gedaan hebben, wat we ons toen eigenlijk nog niet realiseerden, is dat we het échte Jamaica introkken. We werkten bij boeren, plantages, kleine hotelletjes en op die manier waren we drie à vier maanden het land aan het ontdekken. De mensen waren ongelofelijk gastvrij.” Op de terugweg in het vliegtuig hoorde Kroos andere passagiers over Jamaica praten en dat strookte totaal niet met het beeld dat zij hadden. “De feesten, het ritme, hoe de locals met elkaar omgaan, ze hadden geen idee.”

Bijzondere taferelen
Na enkele maanden in Senegal, waar Kroos ook veel met locals samenwerkte en -leefde, besefte hij dat veel meer toeristen op zoek waren naar zo’n authentieke beleving. Vanuit die vraag is ResiRest in 2016 ontwikkeld. Er wordt samengewerkt met 88 NGO’s, die met landencoördinatoren de juiste families benaderen. Kroos: “Hoe mooi is het dat je een lokaal gezin een structurele verbetering van inkomen kunt geven, zonder dat ze daar nu echt iets speciaals voor hoeven te doen. Koken is tenslotte geen kunst!”

Je onderdompelen in de lokale cultuur zorgt volgens Kroos voor bijzondere taferelen. “Je krijgt veel meer mee van het dagelijks leven, je leert de gewoontes kennen en door bij elkaar te eten, ontwikkel je ook vriendschappen. Zoals een Afrikaanse vriend van mij zo mooi zegt: ‘Bij ons zijn de ramen dicht, maar de deur staat altijd open. We koken standaard voor een paar mensen meer’.”

Menselijkheid op één
Hoe het eraan toe ging de afgelopen twee jaar? Kroos geeft aan dat het een zware periode was, maar dat er ook mooie momenten waren. Trots vertelt hij dat er direct werd besloten om alle coördinatoren en partners net zolang uit te betalen totdat alles weer goed is. Dat doel is tot op heden behaald. “Mede hierdoor is iedereen nog steeds aan boord en zijn de vriendschappen alleen maar groter geworden. De menselijkheid staat bij ons op één. Dat is intern, maar ook extern met onze partners. We laten niemand barsten.”

Nog één land en ResiRest tikt de samenwerking met maar liefst 50 landen aan. In totaal wordt er gewerkt met 8146 lokale families, 188 lokale communities en 116 reisorganisaties, ook bijvoorbeeld uit Duitsland en Zwitserland. Mooie toekomstplannen? Die zijn er zeker. Niet alleen vanuit het hoofdkantoor van ResiRest, maar ook vanuit coördinatoren en lokale communities. De ontwikkeling van nieuwe experiences gaat snel en hierbij wordt ook meegenomen dat ResiRest de eerste reisorganisatie ter wereld is die gecrediteerd is door de World Fairtrade Organisation. Zo kun je bijvoorbeeld twee à drie dagen verblijven bij een Fairtrade koffieboer in Colombia of enkele dagen aan de voet van de Kilimanjaro meehelpen op een bananenplantage.

Kroos: “Reizen moet terug naar een stukje rauwheid, een stukje onverwachtheid. We zijn bijna alleen maar bezig met onze vakantiedagen zo efficiënt mogelijk plannen. Wat als we dat nu eens loslaten en een beetje meer gaan ontdekken? Als reizen niet meer ontdekken is, wat is reizen dan nog wel?”



Recente berichten