BERLIJN - Al jaren wordt Duitsland met veel plezier door de Nederlandse reiziger bezocht. Dat dichtbij niet de enige reden is om Duitsland te bezoeken, werd benadrukt tijdens een digitale bijeenkomst van het Duits verkeersbureau. Zij kwamen met een optelsom van redenen waarom Duitsland ook in 2022 op je 'must visit' lijst moet staan. Wij hebben de belangrijkste updates op een rij gezet.
Steden
Berlijn
Er is dit jaar vooral veel nieuws te zien op de Neue Mitte. Zo heeft het Humboldt Forum een nieuw panoramisch dakterras met uitzicht over tal van Berlijns bezienswaardigheden, en wordt er voor het forum een nieuw vredesmonument geplaatst ter nagedachtenis aan de val van de muur. De stad ontdekken is nog eenvoudiger geworden door de aanleg van de nieuwe U5-metrolijn die je meeneemt langs alle historische trekpleisters.
Na zes jaar renovatie, heeft de Neue Nationalgalerie haar deuren weer geopend. De unieke constructie waarin glas, staal, geometrie en licht centraal staan, staat volgens kenners symbool voor de moderne architectuur van Duitsland. De permanente kunstcollectie valt er weer te bewonderen, net zoals verschillende nieuwe tentoonstellingen.
Düsseldorf
Düsseldorf staat bekend als het epicentrum van de Duitse kunst en muziek. Museum Kunstpalast besteedt tijdens de nieuwe tentoonstelling Electro. Van Kraftwerk tot techno extra aandacht aan de connectie die de stad heeft met het elektronisch genre. Het museum maakt onderdeel uit van een nieuwe artwalk waarin bezoekers voor 25 euro, zes verschillende musea in de stad kunnen bezoeken. De tentoonstelling valt tot 15 mei te bewonderen.
München
Het is inmiddels alweer 50 jaar geleden dat de Olympische zomerspelen plaatsvonden in München. De stad besteedt daar deze zomer dan ook extra aandacht aan. Het Munich Olympic Park zal in de zomer van 2022 het decor zijn van het grootste multi sportevenement sinds 1972.
Fulda
In Fulda valt deze zomer veel te beleven. Deze barokke stad ligt op de Oranjeroute, een traject langs historische kastelen en pittoreske steden die je een inkijk geeft in de connectie tussen Duitsland en het Nederlandse koningshuis. Deze zomer vindt de tentoonstelling Design en Dynastie plaats over 250 jaar hofleven Oranje-Nassau.
Duurzaamheid
Zo’n 80 procent van de Nederlandse reizigers kiest ervoor om Duitsland met de auto te bezoeken, maar met duurzaamheid als megatrend is er geen ontkomen aan om alternatieven voor de klanten te zoeken.
Denk dan eens aan de ICE hogesnelheidstrein. De treinverbinding tussen Nederland en Duitsland is uitstekend en de ICE brengt je binnen drie uur van Amsterdam naar Düsseldorf, zonder overstap of parkeerproblemen.
Ruhrgebied
Opvallend genoeg is het hevig geïndustrialiseerde Ruhrgebied uitgeroepen tot top bestemming op het gebied van duurzaamheid. Het voormalige industriegebied bestaat uit diverse natuur en verschillende groene bezienswaardigheden, waaronder de Gasometer in Oberhausen. Dit industriële monument is omgebouwd tot expositieruimte en documenteert in de tentoonstelling Het kwetsbare paradijs de spanning tussen de schoonheid van de natuur en angstaanjagende vernietiging van de aarde.
Destination Dorf
Aan de Duitse Noordzee bevindt zich deze ‘green tiny village’. Door middel van het enkel toepassen van duurzaam materiaal, hopen de mensen achter dit project het groeiende ecologische bewustzijn in het toerisme te versterken. Met hun sustainable glamping concept wonnen ze in 2021 al de Duitse prijs voor toerisme. Alles wat er wordt geboden, waaronder een bistro en wellnessfaciliteiten, is organisch en materiaal komt uit de regio.
16 Nationale parken
Voor de natuurliefhebber valt er in Duitsland genoeg te beleven. Het land heeft wel zestien nationale parken met ongerepte natuur. In het welbekende Zwarte Woud bevinden zich voor wie één met de natuur wil zijn elf trekking campings die enkel te voet bereikbaar zijn. Deze kampeerplaatsen liggen ver van de dorpen en bieden van mei tot oktober een unieke ervaring in de wildernis.
Usedom
Usedom is een voor de Nederlandse toerist nog vrij onbekend vakantie-eiland. Op het eiland in de Duitse Oostzee bevindt zich op 23 meter hoogte een duurzaam boomtoppen park tussen de beuken en dennenbomen. Leer op het 1350 meter lange pad over de gevarieerde flora en fauna en geniet van het eindeloze uitzicht vanaf de observatietoren.
Skywalk Willingen
In het najaar van 2022 opent in Willingen, in het door Nederlanders geliefde Saarland, ‘s werelds langste hangbrug. De brug, in Tibetaanse stijl, zal 665 meter lang zijn en 100 meter hoog.
Wandelroute Groningen - Osnabrück
In november 2021 werd een nieuwe wandelroute tussen Groningen en Osnabrück gelanceerd. Deze route van 325 kilometer neemt je mee langs een gevarieerd landschap dat werd gevormd in de laatste ijstijd.
Wijnfietsroute Baden - Weinheim
Deze route van 460 kilometer neemt je mee door de zonnige Baden Wijnregio en combineert natuur met culinair plezier. Er is genoeg te zien en doen met pittoreske wijndorpen, kastelen, en natuurreservaten. De route is momenteel één van de vier genomineerden voor fietsroute van het jaar.