4 december 2024
Thumbnail voor André Proost: 45 minuten overstaptijd op Charles de Gaulle? Onhaalbaar!

André Proost: 45 minuten overstaptijd op Charles de Gaulle? Onhaalbaar!

Als ik aan boord stap van een KLM-vlucht naar Amsterdam vraagt de purser in het Engels aan mij of ik mijn rugzak onder de stoel voor mij wil plaatsen. Ik knik in eerste instantie, maar bedenk me dan dat ik op de rij van de nooduitgang zit en vertel hem dat voor de zekerheid, in het Nederlands. Zijn collega antwoordt mij en zegt: “U kent de procedure, dus plaats hem maar boven uw stoel.” Terwijl ik doorloop hoor ik haar zeggen: “Hè, toch nog een Nederlander aan boord.”

Enige tijd later, als we een half uurtje onderweg zijn, staat de stewardess bij mijn stoel en schenkt koffie in. Lachend vertelt ze mij dat het vrij uniek is, maar dat ik inderdaad de enige Nederlander aan boord ben. De vlucht is bijna vol en bestaat voornamelijk uit Amerikanen die na een riviercruise - via Amsterdam - terug naar huis vliegen. Of Hongaren die op familiebezoek zijn geweest en weer terug naar West-Europa vliegen.

Jaloers
Als zij aan mij vraagt of ik voor werk of ontspanning onderweg ben, ontspint zich een spontaan en leuk gesprek over reizen en onze rollen (als stewardess en reisagent) daarin. Stiekem ben ik altijd een beetje jaloers geweest op het vliegend personeel van luchtvaartmaatschappijen gezien het scala aan steden en locaties waar ze soms tot drie dagen mogen verblijven.

Zij haalt me snel uit de bubbel als ze met een knipoog vertelt dat ze soms zo moe thuiskomt dat het uittrekken van het uniform er soms bij inschiet voor het slapen. Ik herken dat wel, want ook ik ben die ochtend om 04:00 uur uit mijn hotel vertrokken om op tijd op het vliegveld te zijn. De stewardess vraagt zich op haar beurt weer af waarom klanten gebruik maken van een reisagent: als ervaren reiziger ziet zij niet direct de toegevoegde waarde. Als ik uitleg dat het precies om die ervaring gaat en dus om het ontzorgen, het inbrengen van je ervaring en het voorkomen van beginnersfouten om een soepele reiservaring te creëren, knikt ze instemmend. Als voorbeeld noem ik de prijstechnisch gunstige tickets van KLM/Air France naar de Verenigde Staten met een overstap op Charles de Gaulle en een transfertijd van 45 minuten. “Niet doen, onhaalbaar!”, zeg ik.

Niet doen, onhaalbaar!

Stress voor de reis begonnen is
Uit eigen ervaring vertelt zij dat dat inderdaad heel vaak gebeurt en eigenlijk aan het begin, van wat een fantastische reis zou moeten zijn, al voor heel veel stress zorgt. Als cabinepersoneel zijn zij dan de eersten die met deze stress te maken krijgen en de reizigers proberen te helpen. Ik ben verrast als zij mij vertelt dat ze nog best veel te horen krijgen dat de reis door hun reisbureau of reisagent zo geboekt is en dat het echt haalbaar zou moeten zijn. 45 minuten overstaptijd is praktisch nergens haalbaar. Zelf hanteer ik minimaal twee uur voor een overstap. Op notoir drukke en grote vliegvelden zoals De Gaulle of JFK zelfs minimaal 3 uur.  Het is echt belangrijk dat je als reisadviseur zelf veel gereisd hebt en de omstandigheden ter plekke kent zodat je goed weet wat haalbaar is en wat niet.

Inmiddels is mijn koffie op en schenkt zij nog een tweede kopje in. Enthousiast delen we nog onze favoriete reisbestemmingen uit en gaan dan beide weer verder met wat we leuk vinden: onze klanten een onvergetelijke reiservaring bezorgen.

Recente berichten