11 mei 2024
Thumbnail voor Coby van Dongen: ‘Mijn ouders hadden een agrarische studie voor mij op het oog’

Coby van Dongen: ‘Mijn ouders hadden een agrarische studie voor mij op het oog’

OUD ALBLAS - Afgelopen jaar was Coby van Dongen, commercieel directeur bij De Jong Intra Vakanties, 45 jaar in dienst. Alle reden voor Reisbizz Magazine om af te reizen naar het Zuid-Hollandse Oud Alblas om voor de rubriek ‘Koken met…’ aan te schuiven bij Coby en haar man Rob voor een gezellige avond vol persoonlijke gesprekken.


In het app-contact dat wij regelmatig hebben met Coby, liet zij weten dat hun huis niet te missen was. “We hebben een Oekraïense vlag buiten hangen.” Het gesprek ging dan al gauw over de oorlog in Oekraïne. “Ik heb er echt slecht van geslapen de laatste tijd. Ik vind het zo verschrikkelijk en oneerlijk”, vertelt Coby. Haar man valt haar bij en kijkt met bewondering naar de vrouw waarmee hij sinds 1979 lief en leed deelt.

Coby heeft in Rotterdam het VWO gedaan en wilde als 18-jarige naar de NWIT in Breda, de voorloper van de huidige Breda University of Applied Sciences. Dat haar toekomst in het toerisme zou komen te liggen, stond vast. NWIT of niet. In mei 1976 startte ze met vakantiewerk bij De Jong Intra Tours. “Ik werkte in de postkamer om alle papieren in orde te maken voor de chauffeurs”, gaat Coby verder. “Na twee maanden mocht ik weer afzwaaien maar dat pikte ik niet en mocht ik blijven.”

Wereld verkennen
Haar ouders vonden dat niet leuk, die hadden een agrarische studie in Wageningen voor Coby op het oog. Coby moest dus nog een extra drempel nemen, tegen de zin van haar ouders ingaan. “Wat ik van hen heb meegekregen, is dat je je verantwoordelijkheid moet pakken en dat je weet wat werken is. Dat heb ik wel geleerd op de boerderij. Als mijn vriendinnetjes in de zomervakantie naar het buitenland op vakantie gingen, bleef ik achter op de boerderij.” Haar ouders konden niet weg van het boerenbedrijf. “Daar is de zin om te reizen mee begonnen, ik wilde ook de wereld gaan verkennen.”

Wil je meer weten over Coby’s persoonlijke leven en haar rol bij De Jong Intra Vakanties? Lees dan het hele gesprek met Coby en haar man in het nieuwe Reisbizz Magazine.