27 juli 2024
Thumbnail voor Directeur SGR: ‘Reisagent moet zelf voor alternatief zorgen bij samengestelde reis met FTI-onderdeel’

Directeur SGR: ‘Reisagent moet zelf voor alternatief zorgen bij samengestelde reis met FTI-onderdeel’

Maandag werd duidelijk dat touroperator FTI in zwaar weer verkeert. Het moederbedrijf, FTI Touristik is bij de rechtbank in München een faillissementsprocedure gestart. FTI is aangesloten bij het Deutscher Reisesicherungsfonds (DRSF), maar dat kan voor Nederlandse reisagenten die een reis hebben geboekt bij FTI vervelende gevolgen hebben, zo vertelt Erik Jan Reuver, directeur van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), aan Reisbizz.

“Als een agent een samengestelde reis heeft gemaakt, met daarin een onderdeel van FTI, dan moet de reisagent zelf voor die reis of een alternatief zorgen. Denk dan bijvoorbeeld aan een accommodatie via FTI, maar een huurauto via een andere organisatie”, aldus Erik Jan Reuver. “Als de agent nog niet betaald heeft aan FTI, dan heeft hij of zij 'geluk'. Heb je al wel betaald, dan zul je de reiziger moeten gaan compenseren.”

“FTI is aangesloten bij het Duitse garantiefonds DRSF”, zo legt ook de ANVR uit. “Tot 2018 werden reisbureaus volgens de wet gezien als reisorganisator bij bemiddeling van buitenlandse reisorganisatoren. Bij de nieuwe Wet op de Pakketreizen is dit veranderd. Reizigers kunnen nu direct een beroep doen op het garantiefonds DRSF.” Het is niet duidelijk hoe lang het gaat duren voor DRSF tot betaling overgaat. “Dit is het eerste grote faillissement voor de DRSF. Het is voor ons op dit moment onduidelijk hoe snel het fonds tot betaling zal overgaan. Het reisbureau is (slechts) bemiddelaar, bij het boeken van een nieuwe reis door de klant hoeft de bemiddelaar de nieuwe reis, in afwachting van vergoeding door DSRF, niet voor te schieten.”

Volgens Hanita van der Meer van de ANVR is er “aardig wat” geboekt bij FTI. “Het faillissement heeft dus invloed op tienduizenden vakantiegangers. Dit gaat een aardige klus worden voor de reisbureaus en zelfstandige reisagenten.” Volgens Hanita wordt er al druk naar alternatieven gekeken.