17 mei 2024
Thumbnail voor Frankrijk zet zich schrap voor hittegolf

Frankrijk zet zich schrap voor hittegolf

PARIJS - Aankomend weekend kunnen de temperaturen in de zuidelijke regio's Languedoc en Provence oplopen tot 41 graden, zeggen meteorologen. Reden voor de Franse regering om een speciaal telefoonnummer te openen vanwege een verwachte hittegolf. Mensen kunnen contact opnemen voor meer informatie over hoe ze zich moeten aanpassen aan extreme hitte.


In de komende dagen vormt zich naar verwachting een hittekoepel, die warme lucht vanuit het zuiden zal vasthouden. Naast het speciaal geopende telefoonnummer deelt de regering tips via televisie en radio. Na een crisisoverleg op donderdagavond, besloot men de hotline met nummer 0033 (0) 800 066666 voor hittegolven te heropenen.

Extreme hitte
Frankrijk heeft sinds een aantal jaar striktere richtlijnen voor het omgaan met hittegolven. Als gevolg van extreme temperaturen kwamen in 2003 meer dan 15.000 mensen om in Frankrijk. Dat kwam de regering op veel kritiek te staan, waarna ze de aanpak verscherpte. Ook in 2022 kreeg het land te maken met hevige natuurbranden en extreme hitte, met duizenden doden tot gevolg.