28 juni 2024
Thumbnail voor FTI Group in financiële problemen: reizen waarschijnlijk niet meer uitgevoerd

FTI Group in financiële problemen: reizen waarschijnlijk niet meer uitgevoerd

De FTI Group verkeert in zwaar weer en heeft een faillissementsaanvraag ingediend bij een Duitse rechtbank. De Duitse touroperator laat in een persverklaring weten toekomstige reizen waarschijnlijk niet meer uit te voeren.

Wat de financiële problemen precies inhouden voor FTI Nederland is nog niet bekend. In een persverklaring laat de FTI Group weten dat reizen vanaf 4 juni "waarschijnlijk niet meer worden uitgevoerd, of slechts deels."

Maandagochtend meldden meerdere reisagenten op sociale media al dat er problemen waren met het boekingssysteem van FTI. Ook de homepagina van het eigen hotelmerk Labranda werd 's ochtends uitgeschakeld.

FTI Nederland laat aan Reisbizz weten op dit moment niet bereikbaar te zijn voor commentaar. "Het ondersteunen van reizigers die getroffen worden door de gevolgen van het faillissement is nu een topprioriteit", zo laat de FTI GROUP in het persbericht weten. Er is een ondersteuningswebsite opgezet op www.fti-group.com/en/insolvency, evenals een hotline voor ondersteuning op +49 (0) 89 / 710 45 14 98.

De FTI kondigde in april van dit jaar nog aan dat een overeenkomst werd bereikt met een consortium, onder leiding van Certares, voor een investering tot 125 miljoen euro. "Sindsdien bleven de boekingscijfers echter flink achter op de schattingen. Bovendien hebben veel leveranciers aangedrongen op vooruitbetaling. Als gevolg daarvan was er een grotere behoefte aan liquiditeit, die niet kon worden overbrugd tot de afronding van het investeerdersproces."

Reactie ANVR en SGR
De ANVR laat weten weinig te kunnen voor reizigers en reisagenten aangaande FTI. “FTI is aangesloten bij het Duitse garantiefonds DRSF. Tot 2018 werden reisbureaus volgens de wet gezien als reisorganisator bij bemiddeling van buitenlandse reisorganisatoren. Bij de nieuwe Wet op de Pakketreizen is dit veranderd. Reizigers kunnen nu direct een beroep doen op het garantiefonds DRSF.” Het is niet duidelijk hoe lang het gaat duren voor DRSF tot betaling overgaat. “Dit is het eerste grote faillissement voor de DRSF. Het is voor ons op dit moment onduidelijk hoe snel het fonds tot betaling zal overgaan. Het reisbureau is (slechts) bemiddelaar, bij het boeken van een nieuwe reis door de klant hoeft de bemiddelaar de nieuwe reis, in afwachting van vergoeding door DSRF, niet voor te schieten. Volgens Hanita van der Meer van de ANVR is er “aardig wat geboekt bij FTI, het gaat om zeker tienduizenden vakantiegangers. Het gaat dus een aardige klus worden voor de reisbureaus en zelfstandige reisagenten.” Volgens haar wordt er al druk naar alternatieven gekeken. 

Dat FTI niet is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), kan voor reisagenten flinke gevolgen hebben, zo vertelt Erik Jan Reuver, directeur bij SGR. “Als een agent een samengestelde reis heeft gemaakt, dan moet de reisagent zelf voor die reis of een alternatief zorgen. Als de agent nog niet betaald heeft aan FTI, heb je geluk en anders zul je de reiziger moeten gaan compenseren.”