17 mei 2024
Thumbnail voor Gratis testen voor vakantie stopt 1 oktober

Gratis testen voor vakantie stopt 1 oktober

DEN HAAG - Nederlandse reizigers die in het naseizoen op vakantie gaan en daarvoor een negatieve coronatest nodig hebben, kunnen de komende dagen deze test nog gratis laten doen. Vanaf 1 oktober vergoed de overheid deze testen niet meer en moeten reizigers de kosten zelf betalen.


Tot 1 oktober kunnen Nederlandse reizigers een afspraak inplannen voor een coronatest via testenvoorjereis.nl. Voor afspraken vanaf 1 oktober kunnen reizigers terecht bij een zelfgekozen testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De reiziger betaalt dus vanaf 1 oktober deze kosten zelf.

Ook met een negatieve antigeen(snel)testuitslag van een testaanbieder van de Stichting Open Nederland kan een internationale QR-code gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor een negatieve PCR-testuitslag van de GGD. De GGD garandeert echter niet dat de QR-code op tijd is voor uw reis.

In eerste instantie zouden de testen alleen tot eind augustus gefaciliteerd worden. Nadat verschillende partijen vanuit de reissector pleitten voor het verlengen van de gratis testen, ging het kabinet overstag en mocht ook in de maand september gebruik worden gemaakt van het gratis testen. Maar vanaf oktober gaat het kabinet dan toch echt stoppen met het vergoeden van de coronatesten.