23 mei 2024
Thumbnail voor HAL vaccineert bemanningsleden en kijkt hoopvol naar een toekomst vol cruisereizen

HAL vaccineert bemanningsleden en kijkt hoopvol naar een toekomst vol cruisereizen

IJMUIDEN - Er zijn vandaag 110 bemanningsleden van Holland America Line (HAL) gevaccineerd tegen het coronavirus. Vanmorgen meerde het cruiseschip Oosterdam aan in de haven van IJmuiden waar de crew aan wal kwam om het Janssen vaccin te ontvangen. Reisbizz.nl was aanwezig bij het officiële moment in de haven van IJmuiden.


In samenwerking met de branchevereniging KVNR, medisch dienstverlener Arbo Unie en de haven van IJmuiden werd vandaag het startsein gegeven voor het vaccineren van de crew van cruiseschepen die onder de Nederlandse vlag varen en in Nederland worden ingeënt. Het vaccinatieplein wordt ondersteund vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Tijdens een korte ceremonie werden vijf van de 110 bemanningsleden aan wal gevaccineerd. De rest van de crew kregen in de Felison Cruise Terminal in de haven het vaccin toegediend. Kapitein van de Oosterdam Daniel Bolton is blij dat hij en zijn crew zijn gevaccineerd. “Wij zijn gretig om de cruisereizen weer uit te mogen voeren. Het is nu wel erg stil op het schip en dat is niet waar het voor gemaakt is.”

Voor de cruise industrie is het Nederlandse vaccinatieplan uniek. In de vrachtindustrie werd al wel eerder gevaccineerd. “Wij zijn trots en dankbaar dat we vanuit Nederland dit visitekaartje kunnen afgeven”, vertelt Annet Koster, directeur van KVNR, tijdens de ceremonie. “90 procent komt over zee en zonder deze zeevarenden gaan we het niet redden.”

De Oosterdam in de haven van IJmuiden/Foto: Reismedia

Stukje vrijheid
Volgens Pascal Driever, accountmanager bij de Nederlandse tak van HAL , wilde alle bemanningsleden van de Oosterdam heel graag gevaccineerd worden. “Ze zijn zo dankbaar, want het geeft een stukje vrijheid terug, ook aan boord. De maatregelen op het schip zijn namelijk best streng. En straks als het schip weer gaat varen, kan de crew ook van het schip als ze in een haven aanmeren. Dus iedereen is eigenlijk heel blij juist dat ze gevaccineerd zijn.”

Volgens de rederij is het vaccineren van groot belang. Aan boord van de eerste afvaarten in juli en augustus worden ook alleen gasten toegelaten die volledig zijn gevaccineerd. Een bewijs van herstel of een negatief testresultaat voldoen niet voor een cruisereis. “Dat is voor nu een eis die we stellen, maar misschien is het daarna wel weer anders”, vertelt Driever. “Want er zijn natuurlijk ook mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, dus dat zal straks misschien wel veranderen.”

Schip draaiende te houden
De vloot van HAL ligt momenteel stil. “We hebben een pauze sinds vorig jaar maart. Sinds die tijd hebben de schepen alleen kilometers afgelegd om de bemanning thuis te brengen”, vertelt Sibrand Hassing, Director Fleet Operations Europe van HAL, in een openingsspeech. Alle schepen uit de vloot liggen nu verspreid over de hele wereld. “De Oosterdam ligt in Scheveningen en is van daaruit hier naar IJmuiden gekomen om de bemanning aan boord te vaccineren.” Om het schip draaiende te houden zijn er ruim honderd bemanningsleden aan boord van de schepen. “Anders ontstaan er alleen nog maar grotere problemen.”

Sibrand Hassing gaf voor het officiële moment van vaccineren een korte speech met de crew van de Oosterdam aan zijn zijde/Foto: Reismedia.

De Nieuw Amsterdam gaat eind deze maand weer in de vaart en de Eurodam begint eind augustus aan cruiseafvaarten in Griekenland. “Op 30 juli wordt ons nieuwe schip, de Rotterdam nummer 7, opgeleverd”, gaat Hassing verder. Vanaf oktober dit jaar maakt dit nieuwe schip Trans-Atlantische reizen vanuit Nederland. “Eind van het jaar zullen zes van onze schepen in de vaart zijn.” De rederij heeft goede hoop en gaat ervanuit dat alle geplande afvaarten door kunnen gaan.

Veilig om te cruisen
Wereldwijd zijn er sinds de pandemie toch meer dan 400.000 passagiers die een cruisereis hebben gemaakt. “Dat heeft zich voornamelijk in Europa en een beetje in het Midden-Oosten en Azië afgespeeld”, zegt Joost van Ree van brancheorganisatie CLIA, die de cruise industrie over de hele wereld vertegenwoordigt. Tijdens deze cruises zijn er minder dan vijftig besmettingen geweest. “Dat laat zien dat de protocollen werken. We hebben wel coronagevallen aan boord gehad, maar die hebben we kunnen beperken door hen aan boord te isoleren. Dat bewijst dat het veilig is om te gaan cruisen.”