20 juli 2024
Thumbnail voor ‘Het nieuwe Alitalia wordt stuk kleiner: 43 tot 45 vliegtuigen’

‘Het nieuwe Alitalia wordt stuk kleiner: 43 tot 45 vliegtuigen’

ROME - De Italiaanse regering werkt aan een nieuw plan voor de opvolger van Alitalia. Om te voorkomen dat de Europese Commissie een stokje steekt voor de oprichting van een nieuwe staatsluchtvaartmaatschappij, onder de naam ITA, worden de ambities versoberd.


Dat melden verschillende Italiaanse media, waaronder Il Giornale. Het plan is nu om de vloot te halveren tot 43 tot 45 vliegtuigen en om in plaats van de eerder aangekondigde drie miljard, ‘slechts’ één tot twee miljard euro belastinggeld in het bedrijf te investeren.

Ook wordt Alitalia in stukjes opgeknipt, waarbij alleen het pure luchtvaartgedeelte overgaat naar de nieuwe staatsmaatschappij, en niet de grondafhandeling, de onderhoudsafdeling en het loyaliteitsprogramma. Dat wordt als een belangrijke stap gezien om de Commissie te overtuigen.

De Italiaanse regering, die sinds kort door ex-ECB-president Mario Draghi geleid wordt, hoopt met de aanpassingen en met diplomatie te voorkomen dat de Europese Commissie de plannen publiekelijk afwijst. Die is zeer kritisch over het financieren van bedrijven met belastinggeld.

Vrijdag staat er een nieuw overleg met mededingingscommisaris Margrethe Vestager gepland. De regering hoopt dat ITA al komend zomerseizoen van start kan gaan.