20 juni 2024
Thumbnail voor Kabinet: Nederlanders kunnen weer op vakantie

Kabinet: Nederlanders kunnen weer op vakantie

DEN HAAG - Het kabinet heeft dinsdagavond op de coronapersconferentie bevestigd wat al was uitgelekt: vanaf 15 mei komt het globale negatieve reisadvies te vervallen, en keert het oude systeem op basis van kleurcodes terug. De boodschap van minister De Jonge was: Nederlanders kunnen weer op buitenlandse vakantie, maar dat moeten zij wel ‘wijs’ doen.


Welke landen en gebieden als eerste weer een positief geel of groen reisadvies krijgen, werd op de persconferentie nog niet gezegd. Dat wordt uiterlijk zaterdag bekend. Eerder bleek al dat Finland, Portugal, de Balearen (o.a. Ibiza en Mallorca) en de Noord- en Zuid-Egeïsche Eilanden in Griekenland tot de belangrijkste kanshebbers behoren voor een positief reisadvies vanaf 15 mei.

Minister De Jonge benadrukte tijdens de persconferentie dat Nederlanders zich goed in de reisadviezen en regels moeten verdiepen voor zij op vakantie gaan. Zo kan het dat Nederland een land een geel reisadvies geeft, maar dat het betreffende land nog bepaalde inreisbeperkingen hanteert, zoals een test- of quarantaineplicht.

Ook zei De Jonge dat het niet uitgesloten is dat een land dat eerst op geel of groen wordt gezet, later door een oplopend aantal besmettingen toch weer naar oranje gaat. Dan moeten Nederlanders bij terugkeer toch in quarantaine. Als een land of gebied een groen of geel reisadvies heeft, hoeft er na terugkeer niet in quarantaine gegaan worden en is er ook geen test nodig voor de terugreis.

Voorlopig is die quarantaine nog een dringend advies, maar het kabinet werkt aan een wet om dat voor reizigers uit bepaalde (zeer)hoogrisicogebieden verplicht te maken op straffe van een boete van 435 euro. Wanneer die wet wordt ingevoerd, is nog niet zeker. Dinsdag ging de Tweede Kamer akkoord, maar ook de Eerste Kamer moet nog instemmen voor het zover is.

Verder gaf De Jonge aan dat er hard gewerkt wordt aan een Europees coronapaspoort, de digitale groene reispas. Daarmee kunnen reizigers straks eenvoudig aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of immuun zijn door een recente besmetting. Nederland wil dat coronapaspoort vóór de zomervakantie, dus eind juni, klaar hebben voor gebruik.

Zeer positief nieuws voor luchtvaart en reisbranche
Door de terugkeer van de positieve reisadviezen kunnen touroperators weer pakketreizen gaan uitvoeren. Zij doen dat niet zolang landen op oranje staan. De komende dagen en weken wordt er in de reisbranche een run op vakanties en vliegtickets verwacht omdat Nederlanders weer massaal gaan boeken. Dat kan tot hogere prijzen leiden vanwege het vooralsnog beperkte aanbod.