10 mei 2024
Thumbnail voor Katoesjka Beukers viert 15-jarig jubileum als ZRA: ‘Al snel wist ik, dit is mijn passie’

Katoesjka Beukers viert 15-jarig jubileum als ZRA: ‘Al snel wist ik, dit is mijn passie’

EDE - “De mooiste en gekste periode in mijn hele carrière in de reisbranche.” Zo omschrijft Katoesjka Beukers de afgelopen jaren als zelfstandig reisagent. Katoesjka viert haar 15-jarig jubileum als ZRA. “In 2008 was dit nog heel spannend en uniek om te doen. Je zegt je baan op, start op nul en duikt in het diepe. Ik ben nog altijd blij met die keuze”, vertelt ze in gesprek met Reisbizz.nl.


Na een jaar geschiedenis te hebben gestudeerd in Nijmegen, liep Katoesjka voor de Toeristisch Management Assistant opleiding in Arnhem in 1993 stage bij Star Travel in Ede. “Samen met vriendin Esther van Geffen. Dat was super fijn en ik heb hier veel geleerd. Daarna wist ik het: dit is mijn passie en in deze branche wil ik graag werken. In februari 2024 is dat alweer 30 jaar geleden, time flies...” Later heeft Katoesjka bij Broere Reizen en Reisbureau Nijenhuis veel ervaring opgedaan. “In 2008 maakte ik de stap om als ZRA aan de slag te gaan. Ik startte met Marlies de Baar, mijn maatje en collega bij Nijenhuis, als duo onder de vlag van reisbureau Apollo, Apollo at Home. Later werd dit The Travel Club.”

Service gaat verder
De dames wisten het zeker en namen de stap. “De service van een zelfstandig reisagent gaat verder. Op het reisbureau zagen we dit niet meer en we vonden dat we onze droom moesten verwezenlijken. Persoonlijk contact, thuisbezoeken en samen met de klant om de tafel zitten om dé droomreis uit te zoeken. Dit wilden wij mooier en leuker maken. Niet alleen kort contact aan de balie. Intensief en 1-op-1 met je klant bespreken. Dat is goud waard.”

Het duo stapte over omdat The Travel Club een organisatie is “die echt staat voor de ZRA”. “Je kan bij hen veel zelf ondernemen, wat ik het liefste doe. Toch heb je de garanties en back-up van een goed hoofdkantoor wanneer je dat nodig hebt. Ik gebruik die steun niet veel en doe zoveel mogelijk zelf. Mocht het nodig zijn, kan ik alles uit handen geven bij dit mooie bedrijf.”

Balans waar je blij van wordt
Inmiddels is haar duo-partner Marlies gestopt en werkt Katoesjka volledig zelfstandig. “Marlies werkt in Arnhem in het ziekenhuis, waar ze tijdens corona is begonnen. Als zelfstandige ben je echt ondernemer en dat is wat ik fijn vind. Het heeft zijn voor- en nadelen, maar na vijftien jaar kan ik zeggen dat ik een balans heb gevonden waar ik blij van wordt.”

“Dit jaar ben ik veel weg geweest, maar heb ik ook keihard gewerkt. Dat voelt goed.”

Het hoogtepunt in de afgelopen vijftien jaar, was voor Katoesjka met recht het winnen van de prijs ‘Beste Zelfstandig Reisagent van Nederland’ in 2012. “Dat gaf een boost, erkenning en het zelfvertrouwen dat klanten blij zijn met mij.” Ook heeft Katoesjka genoeg uitdagingen gekend. “Uiteraard de coronajaren, die waren zwaar en bizar. Voor iedereen. Ik heb ook echt gedacht om te stoppen. Toch zei een stem in mijn hoofd – ook mijn man en vrienden overigens – dat ik door moest gaan. ‘Jij bent een echt reismeisje’, zeiden ze. En dat is ook zo.” Het vinden van een goede balans tussen werk en privé is voor Katoesjka ook een uitdaging geweest. “Inmiddels neem ik echt de tijd om drie of vier keer per week te sporten, te genieten met vrienden en familie en zeker ook vaak op reis te gaan. Dit jaar ben ik veel weg geweest, maar heb ik ook keihard gewerkt. Dat voelt goed.”

Genieten van welverdiende vakantie
Haar toekomstplannen zijn duidelijk: “dit vak blijven uitoefenen zolang ik het leuk vind. Ik hoop wel dat de natuurrampen en calamiteiten wat meer in balans komen. Maar ook dat gaan wij wel redden met elkaar. Reisagenten en de organisaties zijn kanjers en werken hard samen om de klant goed te helpen. En natuurlijk wil ik veel mooie reizen blijven maken. Zien is verkopen, dat is en blijft een gegeven.”

Het jubileum is gevierd in Griekenland met haar man Raymond, die haar vanaf dag één heeft gesteund en trots is op haar prestaties, en beste vrienden. “In het Camvillia Resort in Vournaria (Peloponnesos) hebben we taart gegeten en een toast uitgebracht op het leven en mijn bedrijf. Ik ben enorm trots en blij dat ik zoveel mooie reizen kan samenstellen en klanten blij mag maken. Mooier kan toch niet? Ik zet komende maand ook nog een actie uit onder mijn klanten, maar nu eerst nog genieten van mijn welverdiende vakantie op Zakynthos, Kefalonia en Nauplion na een zeer drukke zomer.”