14 april 2024
Thumbnail voor KLM-vlucht keert boven Groenland terug naar Schiphol door defecte toiletten

KLM-vlucht keert boven Groenland terug naar Schiphol door defecte toiletten

KLM-vlucht 601 naar Los Angeles is maandag boven Groenland omgedraaid vanwege de vele defecte toiletten aan boord. Daardoor waren de passagiers na 6,5 uur vliegen weer terug op Schiphol, waar een vervangend toestel klaarstond om ze alsnog naar Los Angeles te brengen.

Passagier Felix Cervantes meldt op X dat er boven de Noordzee al een probleem was met de toiletten, waarna de piloten kort van plan waren om terug te keren. Maar nadat zeker één toilet weer in gebruik kwam (met mogelijk hoop op nog meer) werd er besloten om toch door te vliegen, zo zegt hij.

Terug naar Schiphol
Uiteindelijk is het vliegtuig boven Groenland alsnog omgedraaid. Het toestel, een Boeing 787-10, moest op dat moment nog zo’n zeven uur afleggen om Los Angeles te bereiken. Terug naar Schiphol was met drie uur vliegtijd een stuk korter.

Op de Nederlandse luchthaven stond een vervangende Boeing 787-10 klaar, die met ruim negen uur vertraging vlucht KL601 naar Los Angeles voltooide. Reizigers die eerst wilden uitrusten na hun ongeplande terugkeer naar Schiphol konden ook voor een latere vlucht kiezen.

Een woordvoerster van KLM bevestigt het voorval: "De KL601 naar Los Angeles is maandag teruggekeerd naar Amsterdam omdat tijdens de vlucht bleek dat de toiletten niet langer naar behoren werkten. Dit defect openbaarde zich na vertrek. Omdat het probleem meerdere toiletten betrof is er besloten om terug te gaan naar Schiphol." Wat er precies aan de hand was met de toiletten kan zij niet zeggen.

De route van de pechvlucht, uitgevoerd door de PH-BKF. Er is goed te zien dat het toestel al ten noorden van Schotland bijna was teruggekeerd, maar uiteindelijk nog tot Groenland vloog voor er aan de terugreis naar Schiphol begonnen werd. Beeld: Flightradar24