DENPASAR - Tijdens de wereldreis die Mariël Korpel, Jansen Reiscreaties, maakt met haar man Stijn en zoontjes Mats en Faas wordt het gezin warm welkom geheten op Bali. Met een glimlach van oor tot oor worden ze overal even hartelijk ontvangen. “Men is ontzettend blij dat er weer toeristen komen op het eiland. Ze hebben ons voelbaar gemist.” Mariël doet op Reisbizz.nl verslag van het vervolg van de wereldreis.
Een groot deel van de economie heeft stilgelegen, want Bali is financieel behoorlijk afhankelijk van onze sector. Aan de gastvrijheid ligt het niet, want daar ontbreekt het hier nog steeds niet aan. Sterker nog, daar kunnen wij zo veel van leren. Niets is te veel, nee bestaat niet en klant is koning.
Voor ons staat Bali in het teken van het weerzien van mijn familie. Dat is al mooi genoeg, zeker na zo’n lange tijd. Maar daarnaast hadden we nog twee dingen op onze wishlist gezet: het bezoeken van de Green School en de Kolewa Foundation.
Green School
De Green School staat echt midden in de jungle. Deze school is volledig gebouwd van bamboe en bestaat niet uit klaslokalen, maar heeft alleen open ruimtes. Ze hebben een sportveld waar Papendal niks bij is, een eigen boerderij, een ‘development center’ waar niks te gek is, iedere klas heeft z’n eigen moestuin en I RESPECT de Class is agreement (Integrity - Responsibility - Empathy - Sustainability - Peace - Equality - Community - Trust). Learning by doing is hier de basis. Slechts 30 procent van de tijd wordt in de klassikale ruimtes besteed.
Het is meer dan een school, een community is een betere omschrijving. Ouders kunnen hier (net)werken of meehelpen op school. Internationale scholieren vormen een grote meerderheid, wat wij zelf een minpunt vinden. Hier worden volgens eigen zeggen de ‘sustainable leaders of the future’ opgeleid, met oog en aandacht voor toerisme en hospitality. Wij laten de Green School achter ons met een bak aan inspiratie en stof tot nadenken.
Kolewa Foundation
Een paar dagen later bezoeken we de Kolewa Foundation. Een kleinschalige stichting die zich richt op kinderen en gezinnen die leven in de meest geïsoleerde en arme gebieden van Indonesië. Veel gezinnen kunnen amper het hoofd boven water houden en medische voorzieningen ontbreken, evenals kennis over hygiëne, gezondheid, gezonde voeding en geboortebeperking. In Denpasar heeft de Kolewa Foundation een opvanghuis voor kinderen die een operatie ondergaan, veelal kinderen met schisis en gehoorproblemen. Wij bezoeken het opvanghuis en gaan met een vrijwilliger naar de lokale markt. We doen inkopen waar zij een week van kunnen koken. Onze eigen kinderen kopen knutselspullen en knuffels, want zij vinden het lastig voor te stellen dat de kinderen blij zijn met eten (want eten is er toch altijd voor iedereen, aldus hun waarheid).
De situaties van de kinderen hier zijn echt schrijnend. Met dikke knuffels en tranen verlaten we het opvanghuis. Enerzijds voldaan dat we daadwerkelijk een bijdrage hebben kunnen leveren, anderzijds verdrietig dat er nog zoveel hulp nodig is. Voor ons voelt dit nog niet af, we gaan ons zeker nog meer inzetten voor gezinnen die hulp nodig hebben.
Verdere eiland
Naast deze twee indrukwekkende bezoeken hebben we enorm genoten van het prachtige eiland. We sliepen in een fantastisch huis in Tumbu, een klein plaatsje in Oost-Bali. Tussen de rijstvelden, weg van het toerisme en de drukte in het Zuiden. Hier is het leven puur. We hebben tijdens eerdere reizen naar Indonesië veel van Bali gezien, maar dit stukje van het eiland blijft onze favoriet. Met de scooter rondtoeren tussen de velden en boerderijen door, langs tempels, mooie strandjes en continue uitzicht op de Mount Agung.
Bali had voor ons meerdere betekenissen: het samenzijn en het leren kennen van een stukje écht leven hier. We verlaten het eiland met een voldaan gevoel, tevreden over onze bijdrage die wij hebben kunnen leveren.
Onze klanten van Jansen Reiscreaties geven steeds vaker aan tijdens hun vakantie een bijdrage te willen leveren ter plaatse. Wij hebben wederom zelf ervaren dat dit een prachtige combinatie is: een mooie vakantie met een bijdrage, een diepere betekenis.