BUENOS AIRES - Marina Loeve, oprichter van Zuid-Amerika specialist Amedida Travel, woonde en werkte vóór corona zo’n drie maanden in het voorjaar en drie maanden in het najaar in Argentinië. Vanwege de coronacrisis kon zij lange tijd niet naar haar geliefde land. Momenteel is Marina eindelijk weer voor langere tijd naar Argentinië en in gesprek met Reisbizz.nl vertelt zij hoe dat is.
Marina richt zich met Amedida Travel niet alleen op Argentinië, maar ook op Uruguay, Chili en het zuiden van Bolivia. Tijdens de periodes dat ze afreist naar Zuid-Amerika om daar te wonen en werken, reist ze door alle vier de landen. “Buenos Aires is tijdens deze periodes de basis”, vertelt Marina. “Op die manier kun je met meer aandacht en tijd bepaalde gebieden bezoeken dan wanneer je daar maar een paar weken per jaar de tijd voor hebt. Doordat je deel uitmaakt van de samenleving daar krijg je hele andere contacten.”
Aanpassingsvermogen
Het maakt voor Marina niet uit van waaruit zij haar werk uitvoert. “Door alle communicatiemiddelen van tegenwoordig kan dat net zo goed vanuit het buitenland. Het enige verschil is dat ik in Nederland mijn klanten fysiek kan bezoeken in plaats van via een scherm contact met hen te hebben.” Marina onderzoekt graag nieuwe delen van ‘hun’ landen. “Om onbekende en ongerepte natuur te ontdekken en te zien of en hoe we dit kunnen aanbieden. Maar ik ga ook regelmatig terug naar plaatsen om te zien of de infrastructuur is veranderd, de accommodaties nog in orde zijn en om het face-to-face contact weer even aan te halen met de mensen waar we mee werken.”
Voor Marina is het geweldig om deel uit te maken van twee verschillende landen en daarmee twee verschillende culturen. “Het vergt wel even wat aanpassingsvermogen, die levensstijlen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken”, gaat Marina verder. Zo werken Zuid-Amerikanen niet altijd met agenda’s volgens Marina, terwijl de Nederlander het liefst ver vooruit plant. Het tussen twee continenten heen en weer pendelen is bij Marina onbewust gegroeid. “Ik voel me in Zuid-Amerika prima thuis en ik heb gemerkt dat het wonen, werken en reizen hier ook van onschatbare waarde is voor het ontwerpen en organiseren van de reizen van klanten.”
Langs aaneengesloten lockdown
Argentinië had tijdens de coronacrisis uiteindelijk de langste aaneengesloten lockdown ter wereld, van bijna acht maanden. “In april 2020 ben ik uit een totale lockdown vertrokken. Veel vrienden, bekenden en eigen bezittingen achterlatend om voor ‘een paar maanden’ terug te gaan naar Nederland. Dat werden een lange paar maanden.” Afgelopen december is Marina dan eindelijk weer teruggekeerd naar Argentinië. “Voorlopig blijf ik hier tot begin maart.” Volgens Marina functioneert lang niet alles weer zoals vóór de coronacrisis in Argentinië. “Dat was ook eigenlijk het doel van mijn verblijf nu, zien hoe alles nu gaat, wat er is veranderd en deze ervaringen te delen met onze (toekomstige) klanten. Dit gaan wij overigens zeer binnenkort al doen, via een livesessie op Zoom.”
Het niet naar Zuid-Amerika afreizen tijdens de coronacrisis was voor Marina vooral moeilijk doordat ze haar vrienden en andere bekenden daar niet kon zien. “Als de Argentijnse regering aan het begin van de crisis aankondigt dat het land tot september dat jaar dicht zou blijven, stel je je daar op in. En als die 1 september dan voorbijgaat en alle landen in Zuid-Amerika, behalve Brazilië, potdicht blijven, verlies je gaandeweg je perspectief”, vertelt Marina. Tijdens die lockdown heeft Marina nauw contact gehouden met vrienden en lokale leveranciers en altijd het lokale nieuws op de voet gevolgd.
Webinars
Daarnaast heeft ze met haar Argentijnse zakenpartner Jorge diverse webinars gehouden. “Onze eerste webinar was vlak nadat ik in april 2020 in Nederland terugkwam. Daarna volgden er meerdere, tot onze laatste afgelopen zomer. Het geven van live webinars, met de één in Nederland en de ander in Argentinië, werd zeer gewaardeerd.” Vanavond geven Marina en Jorge opnieuw samen een webinar over over reizen in coronatijd naar en in Argentinië en ook over het al dan niet kunnen bezoeken van de buurlanden, alleen nu beide vanuit Argentinië.