22 mei 2024
Thumbnail voor ‘Mr. Delta’ Jan Feenstra met pensioen: de jaren zijn voorbijgevlogen

‘Mr. Delta’ Jan Feenstra met pensioen: de jaren zijn voorbijgevlogen

Met een feestelijke receptie in het Hilton op Schiphol nam de Nederlandse luchtvaart- en (zaken)reisbranche dinsdagavond afscheid van ‘Mr. Delta’ Jan Feenstra. Na ruim drie decennia het gezicht te zijn geweest van Delta Air Lines in Nederland gaat hij nu van zijn welverdiende pensioen genieten. “De jaren zijn voorbijgevlogen, het was een hele leuke tijd”, zegt hij desgevraagd.

Feenstra begon zijn loopbaan bij Delta in mei 1990, vlak voordat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij voor het eerst naar Schiphol zou vliegen. Na jaren als Sales Manager actief te zijn geweest in de Benelux, breidde hij in 2012 zijn werkgebied uit met Noord-Europa, en als laatste stond de functie Country Manager Benelux & Northern Europe op zijn visitekaartje.

Deze maand komt er een einde aan de imposante Delta-carrière van Feenstra. “Ik heb er dan exact 33 jaar en 7 maanden gewerkt”, vertelt Feenstra, die op 22 december zijn sleutels inlevert en nog tot 31 december op de loonlijst staat.

Geweldige tijd
Sinds de start van de loopbaan van Feenstra, die zoals gezegd samenviel met de entree van Delta op de Nederlandse markt, veranderde de wereld behoorlijk. Feenstra maakte grote successen mee, zoals de overname van Pan Am en de fusie met Northwest Airlines, evenals de vorming van de trans-Atlantische joint venture met Air France-KLM en later Virgin Atlantic. Tegelijk doken uitdagingen op, zoals de twee Golfoorlogen, SARS, 9/11 en de coronacrisis.

“Het is in elk geval niet saai geweest”, zegt Feenstra. “Geen jaar was met het andere te vergelijken.” Nu hij afzwaait kan hij trots terugkijken. “Die eerste lijndienst van Atlanta naar Schiphol is inmiddels flink uitgebreid. In de winter bieden we nu vluchten aan van Schiphol naar veertien bestemmingen, in de zomer zelfs zeventien.”

Wie Feenstra opvolgt wordt op termijn bekend. Wat hij zelf gaat doen? “Eerst even een tijdje afkicken, en op doordeweekse dagen de golfbaan op. En daarna zien we wel verder: de reiswereld laat je niet zomaar los.”