20 april 2024
Thumbnail voor Passagiers op vastgelopen cruiseschip bij Groenland mogelijk nog dagen vast

Passagiers op vastgelopen cruiseschip bij Groenland mogelijk nog dagen vast

NUUK - Bij Groenland zit nog steeds een cruiseschip vast dat daar maandag met honderden opvarenden aan de grond liep. Het lukte volgens de Deense autoriteiten ook bij hoog water herhaaldelijk niet om weg te varen.


Het kan dagen duren voordat hulp arriveert bij de Ocean Explorer, zoals het schip heet. De Deense marine dirigeert een schip naar het gebied, dat pas vrijdag op zijn vroegst kan arriveren. De Joint Arctic Command (JAC) van de Deense strijdkrachten zegt dat ook wordt gekeken of andere schepen in het gebied kunnen helpen om de Ocean Explorer te bevrijden.

Het schip liep aan de grond in het Alpefjord, op zo'n 1400 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Nuuk. Er zijn ruim 200 mensen aan boord. Zij lopen volgens de exploitant van het schip geen gevaar. Op een luchtfoto van de Deense strijdkrachten is te zien dat het schip zich onder een stralende zon in kalm water bevindt. De romp lijkt intact en er zijn ook geen gewonden gemeld.

Groenland is een steeds populairdere bestemming geworden voor luxe schepen met vakantiegangers. Het aantal cruiseschepen bij het eiland nam het afgelopen jaar enorm toe, zegt een JAC-woordvoerder. De Deense strijdkrachten hebben dit jaar al vijf medische evacuaties moeten uitvoeren, vier meer dan een jaar eerder.