26 juli 2024
Thumbnail voor Peru sluit Machu Picchu wegens politieke onrust die het land teistert

Peru sluit Machu Picchu wegens politieke onrust die het land teistert

SCHIPHOL - Peru heeft besloten zijn belangrijkste toeristische attractie, de voormalige Inca-nederzetting Machu Picchu, te sluiten wegens de politieke onrust in het land. Sinds vorige maand zijn bij antiregeringsprotesten zeker 46 mensen om het leven gekomen. Inmiddels hebben Reddingsteams meer dan vierhonderd toeristen geëvacueerd die waren gestrand.


De overheid zegt te willen voorkomen dat bezoekers van Machu Picchu wat overkomt. Behalve de ruïnestad hoog in de bergen zijn ook de toegangswegen, zoals de wandelpaden, dicht. Door de plotselinge sluiting zijn honderden toeristen gestrand.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder dat enkele tientallen landgenoten zich hebben gemeld. De meeste gestrande Nederlandse toeristen zijn weg. De ambassade adviseert Nederlanders in Peru om zich te registreren bij het Peruaanse ministerie van Toerisme. Het reisadvies voor Peru is door de politieke onrust oranje, wat betekent dat wordt afgeraden om vakantie te vieren in het land.

De onrust ontstond in december, toen president Pedro Castillo werd afgezet nadat hij had geprobeerd het parlement te ontbinden. Castillo werd beschuldigd van onder meer corruptie. Zijn vice-president Dina Boluarte volgde Castillo op, maar dit wordt niet geaccepteerd door zijn aanhangers.

Meervoudige moord
De 53-jarige Castillo, een voormalig leraar en vakbondsleider uit de Andes. Hij won in juni 2021 met een kleine meerderheid de presidentsverkiezingen van zijn rechtse rivale Keiko Fujimori, dochter van voormalig president Alberto Fujimori. Het was een lastige keuze voor de Peruanen: aan de ene kant een docent zonder politieke ervaring en een links gedachtegoed, aan de andere kant de ultrarechtse Fujimori, dochter van een oud-president die een celstraf van 25 jaar uitzit vanwege een meervoudige moord.

Toch koos een nipte meerderheid van de bevolking uiteindelijk voor de man die, getooid met cowboyhoed, vooral de stem vertolkt van het arme platteland. Castillo kreeg het, mede door zijn gebrek aan ervaring, het missen van de juiste connecties en de invloed van Fujimori, zwaar te verduren als president. Er waren meerdere wisselingen in zijn kabinet; na zeventien maanden regeren was Castillo al toe aan zijn vijfde (!) premier.