22 mei 2024
Thumbnail voor Reisbranche boet 3.800 miljard euro aan omzet in

Reisbranche boet 3.800 miljard euro aan omzet in

LONDEN - Het coronavirus had in 2020 een decimerend effect op de reissector: de omzet halveerde en 62 miljoen mensen verloren hun baan.


Dat valt te lezen in het jaarlijkse rapport van de World Travel & Tourism Council (WTTC), de in Londen gevestigde organisatie van de reis- en toerisme-industrie. Het massaal annuleren en uitstellen van reizen en vakanties kostte de branche naar schatting 4.500 miljard Amerikaanse dollar aan inkomsten (ruim 3.800 miljard euro): dat was 49,1 procent van de totale omzet, terwijl de wereldwijde economie vorig jaar met 3,7 procent kromp.

Werkten er in 2019 wereldwijd nog 334 miljoen mensen bij luchtvaartmaatschappijen, in hotels en op de cruisevaart, in de autoverhuur, bij reisbureaus, touroperators en reserveringssystemen, eind 2020 waren dat er nog 272 miljoen. Aanzienlijk meer banen hadden verloren kunnen gaan, ware het niet dat overheden wereldwijd zijn bijgesprongen. Bovendien gingen veel medewerkers minder uren werken, zodat het verlies relatief beperkt bleef.

De WTTC verwacht dat dankzij vaccinaties reisrestricties al de komende zomer zullen worden opgeheven, zodat de sector een begin kan maken met een herstel. In 2022 zou een terugkeer naar de omzetniveaus van voor de uitbraak van het coronavirus denkbaar zijn.