21 november 2024
Thumbnail voor Reisbranche niet blij met plan voor kortere zomervakantie en langere kerstvakantie

Reisbranche niet blij met plan voor kortere zomervakantie en langere kerstvakantie

DEN HAAG - Het kabinet gaat mogelijk de vakantieperiodes voor het onderwijs wijzigen, om beter voorbereid te zijn op nieuwe coronapieken. De zomervakantie zou dan een week korter duren en de kerstvakantie een week langer. Een verandering die ook voor de reisbranche grote gevolgen heeft. Voorzitter Frank Oostdam van de ANVR (de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) is er niet blij mee.

Onderwijsministers Wiersma en Dijkgraaf schrijven aan de Tweede Kamer: "Het coronavirus piekt de afgelopen jaren steeds in de winter. Dit roept de vraag op of de schoolvakanties voor de middellange termijn moeten worden bijgesteld, zodat leerlingen zo min mogelijk les missen. Feit is dat de afgelopen twee jaar noodgedwongen de kerstvakantie kort van tevoren met een week is verlengd, met alle gevolgen voor het onderwijs aan leerlingen – en maatschappelijke onrust – van dien.”

“Dat betekent dat bezien wordt of en hoe de zomervakanties vanaf schooljaar 2022/2023 bijvoorbeeld met één week kunnen worden ingekort en de kerstvakanties met één week kunnen worden verlengd. Op die manier zouden we nu al anticiperen op een eerdere of langere kerstvakantie, zodat scholen daar rekening mee kunnen houden. Een alternatieve herinrichting van de vakanties wordt daarbij ook meegenomen voor de (middel)lange termijn.”

Wiersma en Dijkgraaf erkennen dat het verschuiven van de schoolvakanties een grote impact heeft. "Dit heeft voor- en nadelen en invloed op de planning van heel veel mensen. Niet alleen voor scholen, maar ook voor bedrijven, de toerismesector en gezinnen. Daarom gaan we hierover de komende maanden in gesprek met de partijen die de vakantiedata altijd samen bepalen." Vervolgens wordt er uiterlijk in juni besloten of de vakantiedata voor volgend jaar aangepast worden.

Reisbranche niet blij
ANVR-voorzitter Oostdam was tot vandaag nog niet op de hoogte van deze mogelijke aanpassing. “Dit is helemaal nieuw voor mij en ook wel een verrassing. Het is bekend dat het kabinet bezig is met de langetermijnstrategie voor een pandemie zoals deze, en blijkbaar is dit er één van”, vertelt de voorzitter in gesprek met deze site. Oostdam vindt de mogelijke wijziging een slecht plan. “De meeste mensen gaan in de zomerperiode op vakantie en door dit plan is daar minder tijd voor. Hierdoor komt er meer druk te liggen op allerlei bestemmingen en wordt het ook in ons land drukker. Daarbij lijk het me, zeker voor ouders met kleine kinderen, redelijk dramatisch om nog langer thuis te zitten met het koude weer in plaats van die extra week in de zomer.”

Flexibele vakantieperiodes
Wat volgens Oostdam dan wel de oplossing zou zijn? “Flexibele vakantieperiodes. Als we dan toch bezig zijn de vakantiedata aan te passen, laten we dan maar doorpakken en het vrij gooien.” Iets wat Oostdam al jaren propageert. “Als we niet meer denken in vakantieperiodes en optimale flexibiliteit hebben, kan de drukte beter verspreid worden en sta je bijvoorbeeld in die periodes ook niet in de file omdat iedereen op hetzelfde moment op vakantie gaat. Daarnaast is het ook duurzamer en veel efficiënter om verspreiding van het virus te voorkomen.”

Wel beseft de ANVR-voorzitter dat het onderwijs daar tegen zal zijn. “Je hebt dan voor langere periodes minder complete klassen, maar dat komt ook wel weer ten goede aan de trend van meer flexibiliteit. We zijn tegenwoordig toch al veel hybride aan het werken. En uiteindelijk zal het onderwijs zich toch moeten aanpassen. Laten we nu dan maar meteen een echte stap vooruit zetten.”

In gesprek met partijen
Het kabinet gaat de komende maanden in gesprek met partijen die de vakantiedata samen bepalen. Oostdam hoopt dat de ANVR hier ook in meegenomen wordt. “Het zou goed zijn als wij ook ons zegje mogen doen, aangezien het voor ons grote gevolgen heeft. Ik hoop dat wij hierover in discussie mogen gaan met de overheid.”