7 september 2024
Thumbnail voor Robert-Jan Vennik: Als je het niet kan dromen, kan je het ook niet waarmaken

Robert-Jan Vennik: Als je het niet kan dromen, kan je het ook niet waarmaken

ALBERTA - Van een zorgboerderij in Nederland tot natuurrondreizen in Canada, en nu met pensioen. Samen met zijn vrouw Heleen Eekers en drie kinderen woont Robert-Jan Vennik bijna twintig jaar in Alberta, Canada, en runde hij Dutch Wolf Tours en Canadian Camping Adventures. Inmiddels heeft Robert-Jan het stokje overgedragen en blikt hij samen met Reisbizz terug op zijn carrière.


Met zijn vrouw begon Robert-Jan een dierenpension en niet veel later werd hij eigenaar van Dutch Wolf Tours, een reisorganisatie die groepsreizen door Canada organiseert. Het bedrijf wordt uitgebreid met Canadian Camping Adventures, waarbij ze Nederlandse reizigers met een camping bijstaan op hun vakantie in Canada en Amerika. Nu is het echter tijd om het stokje over te dragen en te genieten van zijn pensioen.

Van zorgboerderij naar reisorganisatie
Het begon allemaal in de jaren ‘80, toen Robert-Jan één van de eerste zorgboerderijen van Nederland oprichtte. Na acht jaar nam hij het besluit de boerderij te verlaten en een dierenpension in het Gelderse Brummen over te nemen. “Toch weer een droom die uitkwam. We hebben hier 18 jaar met ziel en zaligheid aan gewerkt”, vertelt hij aan Reisbizz. Ondertussen waren Robert-Jan en Heleen volop aan het reizen. “Vooral wandelreizen zijn we dol op.”

Van de ene droom kwam de ander, want het koppel had naast het pension ook eDOGation & Sports opgericht, waarmee ze natuurwandelingen voor mensen met honden organiseerden. “We hadden een maximale groepsgrootte van twintig mensen met soms veertig honden en organiseerden twaalf keer per jaar een vierdaags wandelweekend.”

Nu is het tijd om het stokje over te dragen

Emigreren
In 2002 ging het gezin op vakantie naar Canada. Robert-Jan en Heleen hadden het al vaker over emigreren en de vakantie stond in het teken van hun nieuwe woonplek ontdekken. In 2004 was het dan zover en stonden ze midden juli met hun immigratiepapieren op Calgary International Airport. “Op 4 oktober kochten we ons nieuwe dierenpension, woonden we in ons droomhuis en zaten de kinderen op een fijne school.” En hoewel ze genoten van het pension, misten ze de reizen. “Er moesten weer reizen gemaakt worden en het liefst voor en met mensen. Al die prachtige natuur kunnen we toch niet alleen voor onszelf houden?”

Robert-Jan en Heleen namen samen Dutch Wolf Tours over en organiseerden groepsreizen in Canada voor Nederlandse reizigers. Robert-Jan had inmiddels een gidsencursus gedaan en het bedrijf groeide. “Uiteindelijk deden we zes verschillende reizen per jaar. Meer passen er niet in een Canadees reisseizoen.”

"Canada en haar gebruiken kenden we inmiddels behoorlijk goed. Dit kwam goed van pas om ook Canadian Camping Adventures tot een groot en gerenommeerd bedrijf te kunnen bouwen"

Canadian Camping Adventures
Het dierenpension, wat inmiddels flink was uitgegroeid, ging over in andere handen en Robert-Jan en Heleen namen Canadian Camping Adventures over van een goede vriend. “We hadden natuurlijk al wat naam kunnen maken in de Nederlandse reiswereld. Canada en haar gebruiken kenden we inmiddels behoorlijk goed. Al deze contacten en kennis kwam ons bijzonder goed van pas om ook Canadian Camping Adventures tot een groot en gerenommeerd bedrijf te kunnen uitbouwen.”

Robert-Jan en Heleen hebben honderden gasten geholpen met hun reis door Canada. “We hielpen met het reserveren van de campgrounds, ferry-overtochten, excursies, het informeren over de Canadese natuur en nog veel meer.”

Op de achtergrond beschikbaar
Maar aan alles komt een eind. Na jaren in de reisbranche te hebben gewerkt, was het tijd om het stokje over te dragen. “Afgelopen december zijn alle overnamepapieren getekend, en sinds 1 januari 2023 mogen Linda Nuiten en Cedric Franken zich de trotse eigenaren noemen van zowel Dutch Wolf Tours als Canadian Camping Adventures.” En hoewel Linda en Cedric nu aan het roer staan, kunnen ze altijd bij Robert-Jan en Heleen terecht voor vragen. “Wij zijn altijd voor hen op de achtergrond beschikbaar om te helpen met wat dan ook of hen van advies te dienen. Zo hopen wij toch een beetje betrokken te blijven bij de door ons zo geliefde reiswereld en alles wat daarmee te maken heeft.”