25 juni 2024
Thumbnail voor Schade aan scherm dat populair uitzicht op berg Fuji blokkeert

Schade aan scherm dat populair uitzicht op berg Fuji blokkeert

Een zwart scherm dat in Japan een populair uitzicht op de berg Fuji moet blokkeren, is beschadigd. Er zijn ongeveer tien kleine gaten geprikt, aldus een lokale functionaris. Het scherm werd vorige week dinsdag geplaatst om overlast van toeristen tegen te gaan.

Het scherm van 2,5 meter hoog en 20 meter breed staat tegenover een filiaal van de bekende supermarktketen Lawson in Fujikawaguchiko. De top van de berg Fuji steekt boven die winkel uit. Veel toeristen maakten vanaf de weg tegenover de winkel een foto. Inwoners klaagden dat vooral buitenlanders er onder meer afval achterlieten en verkeersregels overtraden.

Bij het scherm staat tussen 10.00 en 16.00 uur een beveiliger. Het vermoeden is dat de gaten buiten die uren zijn geprikt. "Het gaat om manieren. Het is jammer", zegt de functionaris over de gaten, die groot genoeg zijn om een vinger doorheen te steken. "Ik probeerde een camera tegen een van de gaten te houden. Heb ik een goede foto gemaakt? Ik denk dat het scherm in beeld is gekomen."

De functionaris verklaart dat het doel van het scherm wel is bereikt, omdat nu minder mensen op het fotopunt afkomen. Er zijn volgens hem ook toeristen die speciaal voor het scherm zelf komen. Hij sluit niet uit dat het scherm op een dag weer verdwijnt.

Japan worstelt met toegenomen toerisme in het land. Eerder werden al andere maatregelen genomen om de gevolgen van massatoerisme aan te pakken. Zo moet dit jaar voor het eerst worden betaald om gebruik te maken van de populairste wandelroute op de berg Fuji en geldt er ook een maximaal aantal wandelaars per dag