19 juli 2024
Thumbnail voor Tegenvaller voor luchtvaart: ‘EU wil niet-essentiële reizigers uit VS weren’

Tegenvaller voor luchtvaart: ‘EU wil niet-essentiële reizigers uit VS weren’

BRUSSEL - De Europese Unie staat op het punt om de Verenigde Staten van de zogeheten veilige landen-lijst te halen, zo meldden internationale media afgelopen weekend. Dat betekent dat niet-essentiële reizigers uit de VS, zoals toeristen, niet meer welkom zijn.


In de Verenigde Staten neemt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de laatste weken toe, mede door de deltavariant van het coronavirus. Behalve de VS zouden ook Kosovo, Israël, Montenegro, Libanon en Noord-Macedonië van de veilige landen-lijst gehaald worden.

Hoewel de lijst niet bindend is, en lidstaten er dus van mogen afwijken, gebeurt dat meestal niet. Het weren van Amerikaanse toeristen zou een forse domper zijn voor KLM en andere Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, die zo veel klandizie verliezen op de trans-Atlantische markt.

Amerikanen zijn sinds begin deze zomer weer welkom in de EU, ondanks dat de VS geen Europese toeristen toelaten. Lang hield de EU vast aan het reciprociteitsbeginsel, maar onder druk van de toeristische sector in met name Zuid-Europa werden Amerikanen toch weer toegelaten.

Nu het toeristische hoogseizoen ten einde komt, zal de impact van het wegvallen van Amerikaanse toeristen een stuk kleiner zijn. Naar verluidt hebben zelfs populaire toeristenbestemmingen als Griekenland en Kroatië geen bezwaar gemaakt tegen het aanpassen van de lijst.

Naar verwachting volgt er later vandaag een officiële bekendmaking. (Update 18:30: het is nu officieel).