7 november 2024
Thumbnail voor Ton Brinkman (VvKR) maakt zich hard voor steun: ‘Bij veel leden armoe achter de deur’

Ton Brinkman (VvKR) maakt zich hard voor steun: ‘Bij veel leden armoe achter de deur’

SCHIPHOL - Met de strengere lockdown die is ingegaan en de persconferentie die vooraf is gegaan, zijn er geen extra maatregelen aangekondigd met betrekking op het reizen. “Gelukkig maar”, stelt Ton Brinkman, voorzitter van de VvKR, in gesprek met Reisbizz.nl. Toch maakt de voorzitter zich hard voor het krijgen van steun voor zijn leden.

Brinkman vraagt zich af waar je veiliger bent, in Nederland of op een ver vakantie-eiland. “Zelf denk ik dat het vrij weinig uitmaakt. En dat is te zien ook; er wordt nog altijd volop gevlogen. En zolang reizigers zich goed voorbereiden, kunnen ze gewoon op vakantie gaan. Daar ben ik van overtuigd.” De voorzitter van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties verwacht niet dat er nog extra maatregelen komen wat betreft het reizen. “Volgens mij is het voldoende bewezen dat het virus op andere manieren verspreid en dat het zich niet laat tegenhouden door reizen. Dat die mening er twee jaar geleden was, kan ik me voorstellen. Toen was het allemaal nog nieuw. Maar we weten nu wel beter.”

Steun
De overheid verleent geen steun voor een groot deel van de leden van de VvKR. “Het gaat dan om de kleinschalige reisorganisaties die vanuit huis opereren”, gaat Brinkman verder. “Maar zij hebben wel degelijk vaste kosten. De één noemt dat huur, de ander annuleringskosten.” Volgens Brinkman is de overheid bang voor een precedentswerking. “Zodra ze voor onze categorie een uitzondering gaan maken, zullen ook andere branches bij hen komen aankloppen. Maar als het redelijk en billijk is, zullen ze zich toch door die bochten moeten wringen.” Brinkman zegt een indringend gesprek te hebben gehad met het ministerie van Economische Zaken waarin ze erkenden dat de situatie onredelijk is, maar ze het niet aandurven om die uitzondering te maken. De voorzitter laat het er niet bij zitten en blijft in gesprek gaan met de betrokken partijen.

Armoe achter de deur
Volgens Brinkman vallen de faillissementen onder zijn leden tot nu toe mee. “Maar er is wel enorme armoe achter de deur. Als ondernemer moet je lange tijd schulden aflossen als je zou stoppen of failliet zou gaan. Dus men gaat gewoon door. We hebben leden met enorme schuld, het pensioen is op of ze hebben het apart gelegde studeergeld voor de kinderen moeten gebruiken. Het is heel schrijnend.” Toch is Brinkman wel positief. “Uiteindelijk is het juist het kleinschalige toerisme waar de toekomst in zit. Daar heb ik alle vertrouwen in.”