19 juli 2024
Thumbnail voor TUI-aandeelhouder Mordashov treedt terug uit Raad van Commissarissen na EU-sancties

TUI-aandeelhouder Mordashov treedt terug uit Raad van Commissarissen na EU-sancties

HANNOVER - TUI Group kondigt aan dat aandeelhouder Alexey Mordashov per direct terugtreedt uit de Raad van Commissarissen van het reisconcern, nadat EU-sancties de toegang tot zijn aandelen binnen het bedrijf ontnemen. De reisorganisatie laat in een statement weten dat dit geen verdere gevolgen heeft voor de onderneming, klanten en werknemers.


Het doel van de sancties van de Europese Unie is om te voorkomen dat Mordashov zijn aandelen in TUI AG van de hand doet. Op die manier kan de Rus geen winst realiseren uit zijn investering in de organisatie. Als reactie hierop treedt Mordashov met onmiddellijke ingang terug uit de Raad van Commissarissen van TUI. Dit heeft hij vandaag formeel binnen de onderneming bekend gemaakt.

Als gevolg van de door Rusland veroorzaakte oorlog in Oekraïne heeft de Europese Unie eerder deze week nieuwe sancties aangekondigd die ook gelden voor vertegenwoordigers van de Russische economie. Waaronder Mordashov, die zo’n 15 jaar aandeelhouder is van TUI AG en ongeveer een derde (34 procent) van het aandelenkapitaal bezit. Het resterende deel is in handen van particuliere en institutionele beleggers uit Duitseland en andere EU-landen, het VK en de VS.

“De EU-sancties hebben betrekking op de heer Mordashov als persoon en niet op TUI AG, waarvan hij aandeelhouder is. In dit opzicht hebben deze sancties tegen de aandeelhouder geen gevolgen voor de onderneming. De operationele activiteiten van TUI AG worden geleid door de Raad van Bestuur, zoals het geval is bij iedere Duitse naamloze vennootschap”, aldus TUI Group-topman Fritz Joussen.