10 mei 2024
Thumbnail voor TUI op weg naar positief resultaat

TUI op weg naar positief resultaat

HANNOVER - Dit jaar verwacht reisorganisatie TUI weer winst te zullen maken nu het aantal boekingen toeneemt. Naar eigen zeggen is TUI op weg naar een "aanzienlijk positief" resultaat voor rente en belastingen in het boekjaar dat tot en met september loopt.


TUI meldt woensdag dat het aantal boekingen de afgelopen weken hoger lag dan in de vergelijkbare periode in 2019. Met name Nederlanders en Duitsers boeken meer reizen.
De "grote vraag naar reizen en de goede bedrijfsprestaties" betekenen dat "na twee jaar van crisis de zaken duidelijk beter gaan en we verwachten weer winstgevend te worden in het lopende boekjaar", aldus topman Fritz Joussen in een toelichting op de kwartaalupdate.

TUI wist het brutoverlies voor het tweede kwartaal van zijn boekjaar (januari, februari, maart) terug te brengen tot 330 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 633 miljoen euro. Het gebroken boekjaar van TUI loopt van 1 oktober tot en met 30 september van het volgende kalenderjaar.

Inhaalvraag
Door het opheffen van reisbeperkingen is sprake van een 'inhaalvraag’ en maken Europese reisorganisaties zich op voor een topzomer. Aan de andere kant nemen de kosten in rap tempo toe. Dan gaat het van vliegtuigbrandstof tot personeel, wat aan de marges raakt. De vraag is of het de reisbranche lukt om de prijzen doorberekend te krijgen aan klanten, omdat de kosten voor huishoudens ook toenemen.

Cruisevakanties
Voor de komende winter geeft TUI nog geen vooruitzichten. Het bedrijf zegt dat de cruisevakanties zich nog moet herstellen, dit heeft mede te maken dat bepaalde havens nog steeds gesloten zijn. Het herstel zal volgens het concern in de tweede helft van het jaar inzetten.