Reizigers uit onder meer Nederland en België hoeven vanaf 2 april toch geen ETA (Electronic Travel Authorisation) aan te vragen en te betalen als ze overstappen op Londen Heathrow of Manchester Airport, zo heeft de Britse regering besloten. Dat gebeurt op verzoek van de luchtvaartsector, die vreesde dat veel reizigers anders een overstap in het Verenigd Koninkrijk zouden mijden. Dat zou met name British Airways veel schade berokkenen.
Het Verenigd Koninkrijk is van plan om vanaf 2 april de Electronic Travel Authorisation in te voeren voor reizigers uit de Europese Unie, nadat deze plicht eerder al voor reizigers uit veel andere landen van kracht werd. Een ETA kan online worden aangevraagd en kost 10 pond, omgerekend zo'n 12 euro. De elektronische reistoestemming kan herhaaldelijk worden gebruikt en blijft in principe twee jaar geldig.
Het nieuwe beleid dient om het toezicht op het internationale reisverkeer te stroomlijnen. Er kan nu voor vertrek al worden vastgesteld of reizigers toegang krijgen tot het Verenigd Koninkrijk.
Transferpassagiers
De ETA moest ook door transferpassagiers aangevraagd worden. Het aangescherpte reisbeleid geldt al sinds 2023 voor reizigers uit Qatar, en sindsdien is het aantal overstappers uit het oliestaatje sterk verminderd. Begin 2024 werd het voor meer landen uit het Midden-Oosten verplicht, en op 8 januari 2025 zijn daar nog veel niet-EU-landen bijgekomen.
De regering wil nu voorkomen dat de luchtvaart nog meer schade oploopt. Daarom wordt voor overstappers uit alle landen deze plicht opgeheven. Wel geldt daarbij de voorwaarde dat ze binnen de transitzone op de luchthaven blijven: wie door de grenscontrole gaat, heeft de ETA nog steeds nodig.
De Labourregering heeft ook slecht nieuws: ze wil de kosten voor een ETA verder verhogen, van 10 naar 16 pond. Dat moet helpen om het Britse begrotingstekort te verminderen. Die verhoging moet nog door het parlement gesteund worden.