HUIZEN - Het afschaffen van een aanbetaling op pakketreizen is volgens de VvKR geen oplossing om de reissector te helpen. Dit resultaat blijkt uit een financieel onderzoek van bureau Panteia die afgelopen jaar werd uitgevoerd onder Nederlandse reisorganisaties in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De overheid gaf hierin opdracht de kwetsbaarheid van de bedrijfstak te onderzoeken.
Het afschaffen van een aanbetaling op vakanties werd binnen Europa als één van de oplossingen gezien om de financiële gevoeligheid van de reisbranche tijdens mondiale crises te beperken. Tijdens de coronacrisis, toen reizen onmogelijk was, waren (niet alle) reisbureaus in staat om de consument hun geld terug te betalen.
Voorfinanciering
“De financieringsstructuur van de (pakket)reissector is grotendeels gebaseerd op voorfinanciering op basis van aanbetalingen door consumenten én vooruitbetalingen aan leveranciers in binnen- en buitenland. Dankzij dit systeem is de reisbranche in staat om reizen daadwerkelijk vast te leggen en te organiseren. Het afschaffen van aanbetalingen heeft tot gevolg dat veel reisorganisaties geen reserveringen meer kunnen doen, waardoor ze uiteindelijk zullen moeten stoppen met hun business”, legt de branchevereniging uit.
Op den duur is volgens de VvKR het gevolg dat consumenten op eigen houtje reizen gaan boeken en alsnog gedwongen zijn toch een aanbetaling te doen rechtstreeks naar het buitenland. “Deze aanbetaling valt dan niet onder de zekerheid van een garantiefonds, die wettelijk verplicht is voor Nederlandse reisorganisaties om de consument te beschermen tegen financiële gevaren bij het boeken van vakantie.”
Verheugd
“Kortom, bij het afschaffen van aanbetaling verschraalt de reisbranche enorm”, stelt Ton Brinkman, voorzitter van de VvKR. “Dan blijven alleen kapitaalmachtige multinationals over die forse prijzen vragen en de consument die een unieke reis wil loopt een flink financieel risico.” Brinkman is daarom verheugd met de conclusie van het rapport dat er geen noodzaak is om extra financiële maatregelen te treffen voor de reisbranche ter voorbereiding op crises. “Dit bevestigt onze eigen bevindingen. In Nederland hebben we de bescherming van de consument goed geregeld met vier garantieregelingen die borg staan voor de betaalde reissommen van de consument.”
Overwegen om te stoppen
De VvKR stelt dat het voor kleinschalige reisspecialisten onmogelijk zou zijn hun bedrijf voort te zetten als zij geen aanbetaling meer aan de consument mogen vragen. “Een lening kunnen zij niet afsluiten omdat banken de hand op de knip houden als het gaat om kredietverstrekking aan MKB-bedrijven. Uit de enquête van onderzoeksbureau Panteia blijkt dat 48 procent van de ondervraagde kleinschalige reisspecialisten overweegt te stoppen met hun bedrijf wanneer de consument geen vooruitbetalingen meer mag doen.”