18 oktober 2024
Thumbnail voor Zomerboekingspiek in januari op losse schroeven

Zomerboekingspiek in januari op losse schroeven

SCHIPHOL - Het is nog maar de vraag of januari-februari 2023 weer een echte boekingspiek voor de zomervakantie gaat worden, ervan uitgaande dat corona geen belemmering meer zal vormen om op reis te gaan. De branche is wel verdeeld in de verwachtingen. Het zal eerder maart worden voordat de zomerboekingen echt losgaan, maar één ding staat als een paal boven water: “klanten willen dolgraag weg”, blijkt uit een rondvraag van Reisbizz onder reisprofessionals.


De doorsnee consument wacht liever even af. Velen zijn onzeker over hun portemonnee. Inflatie, energiecrisis, duurdere hypotheken, een dreigende recessie en ook het verloop van de oorlog in Oekraïne eisen hun tol. Bovendien zijn de zomerprijzen gemiddeld 10 tot 15 procent hoger door de sterk stijgende kosten overal.

Trekken en sleuren
Corendon-baas Steven van der Heijden spreekt van een aanstaand jaar van ‘trekken en sleuren’, nadat 2022 postcorona ‘fantastische marges’ opleverde. "Toch is de consument gevoelig voor indringende campagnes met kortingen. Dat zien we aan onze acties rond het WK Voetbal en Black Friday. Daar krijgen we veel response op.”

Het vertrouwen neemt volgens hem langzaamaan gelukkig weer wat toe. "Aan elke crisis kan men wennen. De benzine wordt weer goedkoper, er is een prijsplafond voor energie en de oorlog raakt een beetje gewoon. Het negatieve sentiment is deels aan het verdwijnen. Ik ben daardoor minder pessimistisch over 2023. Het zou best wel eens een redelijke boekingspiek kunnen worden”, aldus Van der Heijden.

Veranderende boekingspatronen bij TUI
De reislust is volgens TUI-topman Arjan Kers absoluut aanwezig. "Iedereen kijkt echter een beetje naar elkaar: wat is nu wijsheid gezien alle onzekerheden? Het zal een uitdagend reisjaar worden, maar ik heb alle vertrouwen in een goede afloop voor de reisindustrie. Zolang we mensen kunnen geruststellen.”
TUI merkt wel veranderende boekingspatronen. "Dat gedrag zette zich al in tijdens corona. Veel meer lastminutes. Dat heeft nu niet meer zozeer te maken met covid, maar met onzekere economische tijden. Deze winter zijn vooral de Canarische Eilanden, Antillen en Kaapverdië populair, alsmede wintersport onder de liefhebbers. Voor zomertrends is het nog te vroeg. Die zien we begin volgend jaar.”

Klassieke boekingspiek kunnen we wel vergeten
Coby van Dongen van De Jong Intra Vakanties beaamt de laatboekhype. "Nee, een klassieke boekingspiek in januari voor de zomer kunnen we denk ik wel vergeten. Ook deze winter boekt, weliswaar laat, lekker door, op dit moment gaan zelfs de kerstreizen nog volop als zoete broodjes over de toonbank. Ook steden en zon doen het naar wens. Voor het zomerseizoen boekt eigenlijk alleen nog het vroege voorjaar redelijk, zoals Spanje, Italië en maatreizen.”
Veel klanten hebben volgens Van Dongen even wat anders aan hun hoofd. "Prijsacties kunnen helpen. Dat is natuurlijk afhankelijk van vraag en aanbod en de capaciteit in de markt. Het niveau van de boekingen, winter en zomer, ligt nog niet op dat van 2019, maar we kijken zeer hoopvol naar 2023”, benadrukt de De Jong Intra-directeur.

De markt boekt later
Volgens ceo Mattijs ten Brink van Sunweb zal een deel van de klanten uit gewoonte of angst om ernaast te grijpen vroeg boeken. Dat is op dit ogenblik ook het geval, aangewakkerd door mediacampagnes van de touroperators en de wens eruit te gaan. "Maar het percentage vroegboekers zal nooit meer op een even hoog precorona-niveau komen. De markt boekt later, met name als het gaat om twijfels over besteedbaar inkomen”, meent hij.