16 juni 2024
Thumbnail voor 5 keer carnaval wereldwijd: schitterende praalwagens, uitgedoste kostuums en bijzondere dansspektakels

5 keer carnaval wereldwijd: schitterende praalwagens, uitgedoste kostuums en bijzondere dansspektakels

Dit is een persbericht.

Aankomend weekend barst het feestgedruis los in de zuidelijke provincies van Nederland: het is tijd voor carnaval. Straten vol confetti, uitgedoste kostuums, versierde praalwagens en feestmuziek die door de straten gonst. Maar hoe wordt carnaval nou eigenlijk in de rest van de wereld gevierd? Lieb Management zet vijf keer carnaval wereldwijd op een rij.


Mardi Gras in de VS
Volgens historici gaat de geschiedenis van Mardi Gras duizenden jaren terug naar heidense vieringen  van lente en vruchtbaarheid in Rome. Toen het christendom in de middeleeuwen arriveerde, besloten religieuze leiders om deze tradities van parades en lekker eten over te nemen. De tradities werden een opmaat voor de vastentiijd tussen Aswoensdag en Pasen. Mardi Gras vond voor het eerst zijn weg naar Noord-Amerika via de Frans-Canadese ontdekkingsreiziger Pierre Le Moyne, Sieur d'Iberville in 1699, toen hij zijn camping Point du Mardi Gras noemde. Later hield hij een klein gala op de camping. Vanaf 1703 genoten Franse soldaten en kolonisten van Mardi Gras-festiviteiten in de nieuw gestichte stad Mobile, die diende als de hoofdstad van het Franse grondgebied van Louisiana. Mardi Grass is in de afgelopen 150 jaar enorm geëvolueerd in de VS.

Jaarlijks zijn er tientallen optochten te bewonderen in Mobile, de geboorteplaats van Mardi Gras in de VS. Verwacht hier veel jazzbands en kleurrijke praalwagens. Een andere populaire plek is New Orleans, met parades als Endymion, Bacchus, Zulu en Rex. Liefhebbers van carnavalskostuums bezoeken het Mardi Gras Museum of Imperial Calcasieu, waar de grootste collectie Mardi-Gras kostuums ter wereld hangt. Meer dan 100 versierde praalwagens vind je tijdens de Grand Parade in de wijk Soulard in St. Louis.

Ook in Galveston wordt Mardi Gras al jaren uitbundig gevierd. Met dramatisch Shakespear-achtige voorstellingen en een chique gemaskerd bal tot het in 1871 was uitgegroeid tot een carnaval dat door de hele stad gevierd werd. Verschillende optochten zowel overdag als in de nacht, elegante kostuums en jaarlijks een ander thema. De elite vierde Mardi Gras op exclusieve, gemaskerde ballen, terijl de rest van de gemeenschap bijeenkwam in gokhuizen, restaurants en saloons die de hele nacht open bleven. In de jaren daarna werd Mardi Gras, vanwege een verwoestende storm en de Tweede Wereldoorlog, voor een aantal jaren gestopt.

Sinds 1985 is de traditie van Mardi Gras officieel terug van weggeweest. Vandaag de dag worden er maar liefst twintig parades gehouden en meer dan drie miljoen kralen naar de feestende mensenmassa gegooid. De beste plek om Mardi Gras te vieren? Het historische uitgaanscentrum van Galveston.

Carnaval van Cholet
Swingende parades, vrolijke kostuums en lokale tradities: in Frankrijk maken ze er een bont feest van. Jaarlijks viert met in de Loirestreek langs de Atlantische Kust van Frankrijk: Carnaval van Cholet. Begonnen in 1906 als een viering van de vastentijd, maar tegenwoordig een event met meer dan 100.000 bezoekers. Carnavalsvierders bouwen met veel passie elk jaar weer prachtige creaties. De gigantische praalwagens zijn soms wel acht meter hoog, tien meter lang of vijf meter breed. Enkele dagen voordat de festiviteiten rondom carnaval beginnen, openen de deuren van de werkplaatsen zodat nieuwsgierig publiek een kijkje achter de schermen kan nemen.

Tijdens het carnaval van Cholet zijn er gedurende zeven dagen vele verschillende activiteiten. Van openingsceremonie en kindercarnaval tot muziek in het centrum van de stad en een nachtelijk parade. Vooral dat laatste is een uniek schouwspel. Over een afstand van twee kilometer rijden zo'n vijftien praalwagens met meer dan 300.000 lampjes voorbij. Dit in combinatie met fanfares en bands maakt het een onvergetelijk feest.

MassKara Festival
Bacolod, een provincie in de Filipijnen die vooral bekend staat om zijn uitgestrekte suikervelden, komt één keer per jaar tot leven tijdens het jaarlijkse MassKara Festival. Oorspronkelijk bedoeld als een "lachend festival" om te lokale bevolking door lastige tijden te helpen toen de prijs van suiker enorm daalde, maar tegenwoordig een grote hit onder locals en internationale bezoekers. De stad van de glimlach zoals Bacalod tegenwoordig ook wel genoemd wordt, huisvest hiermee een van de grooste festivals van de Filipijnen.

Tijdens MassKara zijn er tientallen activiteiten waaronder een straatdanswedstrijd,uitgevoerd door getalenteerde dansers in traditionele kostuums en maskers, waar menig mens jaloers op is. 'S Nachts verlicht de Electric MassKara de straten met nog meer dans. Dit keer niet in traditionele kostuums, maar pakken vol kleurrijke neonlichten. Naast de indrukwekkende dansvoorstellingen zijn er ook beauty queen-verkiezingen, concerten en drumwedstrijden. Kortom een festival waar bij bezoekers samen dansen, feesten en drinken in de straten van Bacolod.

Festa De Carnaval
Als er een plek ter wereld is waar ze weten hoe ze carnaval moeten vieren dan is het wel Brazillië. Uitgedoste mensen, kleurrijke paradewagens en heel veel dans en muziek. In de Canadese hoofdstad Ottawa heb je de mogelijkheid om je voor een avond in Brazilië te wanen tijdens het Festa De Carnaval. Een avond ter ere van de  Braziliaanse cultuur en erfgoed. En die heupen die gaan zeker los,  want welke vele muziekvormen passeren hier de revue. Van marchinha en samba tot frevo en afoxé tot Axé! De feestavond is natuurlijk niet compleet zonder Braziliaanse hapjes en drankjes. Het mooiste carnavalskostuum maakt zelfs kans op prijzen.

WOW WOW West
Ook in Portugal wordt carnaval uitbundig gevierd. In het dorp Podence in Noord-Portugal bewonderen reizigers eeuwenoude tradities, die zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Bewoners verschijnen in kleurrijke kostuums met bellen aan hun riem en dragen maskers met een puntneus, gemaakt van blik, hout of leer. Al springend banen ze zich een weg door het dorp. In de Algarve, in het zuiden van Portugal, zijn er optochten met versierde praalwagens, prachtige kostuums en vooral veel dans onder leiding van muziek.

Zo zijn er vele festiviteiten verspreid door het land. Ook in WOW, een culturele wijk in Vila Nova de Gaia, aan de oevers van de rivier de Douro, weten ze hoe ze carnaval moeten vieren.  Hier wordt op 20 februari carnaval gevierd onder het thema: WOW WOW West. Bij alleen het horen van de naam al krijgen wij zin om ons te verkleden als ware cowboys. Het feest vindt plaats in Pink Palace. Naast alle attracties en wijnproeverijen die gebruikelijk zijn voor het museum, zijn er op verschillende plekken livemuziek en dansers die de sfeer van het wilde westen zullen nabootsen.