21 juni 2024
Thumbnail voor Blauwe vlag voor bijna 1000 stranden in Kroatië

Blauwe vlag voor bijna 1000 stranden in Kroatië

Dit is een persbericht.

Ieder jaar controleert het ‘Ministry of Environment and Energy’ van Kroatië het zwemwater bij een groot aantal Kroatische stranden. Het zwemwater bij ruim 96% van de stranden heeft het keurmerk “uitstekend”, ook wel bekend als de ‘blauwe vlag’, ontvangen. Maar liefst 969 van de 1005 geteste stranden heeft uitstekend zwemwater, 21 hebben ‘goed’ zwemwater en 14 stranden hebben een voldoende gekregen. Slechts één strand heeft een onvoldoende ontvangen.


Gedurende de zomer wordt er periodiek getest, waarbij de beoordelingen worden bepaald op basis van de EU richtlijnen. Het Institute of Oceanography and Fisheries test sinds 1989 de zwemwaterkwaliteit en Kroatië domineert samen met Cyprus en Malta de top drie van plaatsen in Europa voor waterkwaliteit. De afgelopen jaren blijft de zwemwaterkwaliteit stijgen. In 2009, toen is gestart met het meten van de zwemwaterkwaliteit, was bij 846 stranden de kwaliteit uitstekend.

Kroatië heeft een kustlijn van ruim 6000 km en meer dan 1000 eilanden. Aan de kust vind je vele nationale parken met spectaculaire natuur, zoals de Kornati eilanden. Er zijn stranden voor iedereen; van drukke stadsstranden zoals Banje in Dubrovnik tot afgelegen stranden op eilanden zoals Korčula en Lastovo. Of kiezelstranden zoals die in Brela tot stranden die perfect zijn voor surfers zoals die op Brač.

Een aantal van de stranden in Kroatië behoort tot de mooiste ter wereld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stranden op het eiland Brač met hun prachtige gladde witte kiezels, het zandstrand Sakarun op Dugi otok of het Rajska plaža (Paradijsstrand) in Lopar op het eiland Rab.

De meest recente informatie over de zwemwaterkwaliteit bij de stranden in Kroatie is te vinden via https://vrtlac.izor.hr/ords/kakvoca/kakvoca_detalji10

De meest recente informatie over hoe je veilig en verantwoord naar Kroatië reist is te vinden via https://croatia.hr/nl-NL/coronavirus-2019-ncov-q-and-a-.