21 juni 2024
Thumbnail voor Caribisch eiland Saba organiseert voor de 19e keer het ‘Sea & Learn’ evenement

Caribisch eiland Saba organiseert voor de 19e keer het ‘Sea & Learn’ evenement

Dit is een persbericht

Het prachtige Nederlands-Caribische eiland Saba, voorvechter op het gebied van natuurbehoud en milieubewustzijn, organiseert de maand oktober voor de 19e keer het "Sea & Learn" evenement. De hele maand worden experts gevraagd om naar het eiland te komen en hun kennis gerelateerd aan Saba te delen. Het doel is om meer begrip voor milieubescherming te creëren bij bewoners en bezoekers. De 12 gast experts dragen bij aan een indrukwekkende line-up van excursies, activiteiten, lezingen en discussies die zorgen voor een veelbelovend programma.


Diepzeeduiken
De onderwaterwereld is een belangrijk aandachtspunt. Ga op 12 oktober met Capone duiken om te zien hoe hij echografie gebruikt om de zeebodem in kaart te brengen. Of ga op 4 oktober met Chancey MacDonald mee en ontdek hoe diepte de aanwezigheid en overvloed van vis beïnvloedt. Capone leidde een team dat scheepswrakken zocht met behulp van robot en echo-apparatuur om het hele offshore gebied rond Saba tot een diepte van 200 meter in kaart te brengen. Beiden geven presentaties en leiden verschillende veldprojecten.

Gezondheid koraal
Dr. Erinn Muller zal twee veld duiken leiden op 16 en 20 oktober om eerst koraalziekten te identificeren en vervolgens te behandelen welke er in de wateren rond het eiland worden aangetroffen. Op 19 oktober is er een intensieve les over gezondheid en herstel van koraal. Dr. Erinn Muller is Senior Scientist aan Florida's Mote Marine Laboratory die zowel het Coral Health & Disease als Coral Restoration Programs beheert, ontwikkelt therapieën om verschillende soorten koraalziekten te behandelen.

Spinnen en schorpioenen in het donker
Het eiland staat bekend om de ongelooflijke wandelmogelijkheden. Er zijn dit jaar twee nachtwandelingen waarbij de flora en fauna van het eiland wordt ontdekt. 

  • Wetenschapper Lydia Mäthger heeft verschillende aspecten van de zintuiglijke ecologie van dieren bestudeerd. Haar focus ligt op het zicht van dieren. Van de vorm en grootte tot de complexiteit van het kleurenzicht. Tijdens haar nachtwandeling op 26 oktober gebruikt ze de natuurlijke wereld om te vertellen over hoe de ogen van dieren de technologie beïnvloeden.
  • Dr. Lauren Esposito, een arachnoloog aan de California Academy of Sciences, gaat op 20 oktober op zoek naar schorpioenen, spinnen en meer tijdens een van haar zeer populaire nachtwandelingen.

Tijdens "Sea & Learn" worden er fascinerende presentaties gegeven op groot scherm onder leiding van de experts. Deze worden gedurende de hele maand oktober om de avond aangeboden tijdens "Happy Hour" in een van Saba's pittoreske lokale bars en restaurants. Alle activiteiten en avond presentaties zijn gratis en toegankelijk voor het publiek.

Bezoekende deskundigen leren de lokale kinderen de waarde van Saba's natuurlijke schoonheid, hulpbronnen en hun belang voor de regio. Bekijk hier extra informatie en bijzonderheden over de lezingen, programma's en de laatste updates over het evenement.

Het gehele programma wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds dat als missie heeft het ondersteunen van culturele en natuurbeschermingsprojecten in Nederland en Caribisch Nederland.

Toegangsregels & Protocollen
Het eiland is open en er is geen pre- of post-reis test vereist om binnen te komen.  Transit reizigers die via St. Maarten reizen, moeten een toegangsformulier invullen en de toegangsvoorwaarden volgen op www.stmaartenehas.com.