20 juni 2024
Thumbnail voor Deze landschappen aan de Franse Atlantische Kust zijn een verrassend alternatief

Deze landschappen aan de Franse Atlantische Kust zijn een verrassend alternatief

Dit is een persbericht.

Stranden die zich uitstrekken tot aan de horizon, 1200 kilometer kustlijn, bruisende branding en wereldberoemde surfplekken. Wie aan de Franse Atlantische kust denkt, heeft vaak een duidelijk beeld voor ogen. Maar het gebied tussen La Baule en Hendaye kent nog veel meer natuurschoon. Ruige kliffen, groene moerassen, kleurrijke kwelders, enorme bossen, paradijselijke zandbanken en eilanden met een rijke traditie laten een van de populairste vakantieregio's van Frankrijk van een andere - in veel gevallen zeeronverwachte - kant zien.


De zoutpannen van Guérande
Van rood via turkoois naar beige: de zoutpannen van Guérande in de regio Loire-Atlantique lijken op een mozaïek. Afhankelijk van de maand, maar ook van het tijdstip, variëren de kleuren van dit door mensenhanden gemaake landschap in het department Loire-Atlantique. Op een oppervlakte van meer dan 2.000 hectare - vlakbij de middeleeuwse stad Guérande - wordt hier volop zout gewonnen, waaronder de verfijnde Fleur de Sel. De zoutpannen van Guérande zijn erkend als beschermd gebied.

De zoutpannen van Guérande

De zandbanken van de Gironde
Niet ver van de wereldberoemde Dune du Pilat - het hoogste stuifduin van Europa - wordt tijdens eb de zandbank van Pereire blootgelegd. Als het eb wordt en het water in het Bassin d'Arcachon zich terugtrekt, onthult zich een landschap waarin talrijke dieren leven - van mosselen tot krabben en zee-egels. Te voet - met een gids of op eigen gelegenheid - is de beste manier om deze beschermde en gevarieerde omgeving te verkennen.

Het bos van Les Landes
De uitgestrekte bossen in Les Landes maken het gebied tot het meest bosrijke departement van Frankrijk. De Atlantische Oceaan, de duinen en de bossen vormen hier een triangel van kleuren: Blauw, goud, groen zover het oog reikt. Talrijke fiets- en wandelpaden doorkruisen het grootste aaneengesloten bosgebied van West-Europa, waar de voor de Atlantische Kust typische zeeden voor welkome schaduw zorgt.

Het bos van Les Landes

De moerassen van de Vendée
Het labyrint van kleine paadjes langs polders en bekkens kunt u het beste per fiets of over het water ontdekken. In de Vendée maken de zogenaamde "marais" een wezenlijk deel uit van het landschap. Het Marais Poitevin - ook wel het groene Venetië genoemd - ligt ten noorden van Les Sables-d'Olonne, bij Saint-Jean-de-Monts en biedt een verscheidenheid aan flora en fauna.

De Baskische Kust
De Pyreneeën aan de ene kant en steile kliffen, kleine baaien en lange stranden aan de andere kant: door dit indrukwekkende landschap voert het "Sentier du Littoral" in het Franse Baskenland van Bidart naar Socoa. Dit gebied vormt een contrast met de noordelijke delen van de Franse Atlantische kust. De "Côte des Basques" in Biarritz, waar aan het noordelijke uiteinde Villa Belza ligt, wordt beschouwd als de bakermat van het surfen.

De Baskische Kust

Een archipel in de Atlantische Oceaan
Wie het vasteland de rug wil toekeren, vindt daartoe in het departement Charente-Maritime verschillende mogelijkheden. Tussen de steden La Rochelle in het noorden en Royan in het zuiden trekken niet alleen bekende pareltjes als de Ile-de-Ré en Ile d'Oléron met hun stranden, dennenbossen en huizen met typisch groene luiken. Op Ile d'Aix en Ile Madame gaat het er rustiger aan toe, de twee kleine eilanden zijn autovrij.

Op de hoofdfoto Ile d'Oléron