6 december 2023
Thumbnail voor Het nieuwe Tower of David Jerusalem Museum geopend

Het nieuwe Tower of David Jerusalem Museum geopend

De oude citadel van de Toren van David, het iconische symbool van Jeruzalem, ligt op een unieke plek tussen de Oude en de Nieuwe Stad om het verhaal van Jeruzalem te vertellen, een stad die zijn gelijke niet kent in de wereld. Met de nieuwe doorstroming van bezoekers – vanaf het verzonken entreepaviljoen aan de Poort van Jaffa, via de expositieruimtes en het uitkijkpunt op de toren Phasaël naar de ingang van de Oude Stad – is het Tower of David Jerusalem Museum dé toegangspoort om Jeruzalem te ontdekken.

Het 4000 jaar oude verhaal van Jeruzalem en het belang van de stad voor de drie grootste monotheïstische godsdiensten ter wereld, wordt vakkundig en op verschillende interactieve manieren verteld, waardoor de bezoeker kan deelnemen aan de verkenningstocht van de geschiedenis van de stad. De 10 volledig nieuwe thematische expositieruimtes zijn verborgen in de oude wachtkamers van het gebouw rond de open binnenplaats. De ruimtes staan vol met archeologische vondsten die 2800 jaar oud zijn. Een aantal expositieruimtes zijn te vinden in een gebouw dat nog is gebouwd door de Ottomanen in de 17e eeuw. Sommige ruimtes gaan echter terug naar de tijd van de Kruisvaarders in de 12e eeuw en sommige zelfs tot Koning Herodes, circa 2000 jaar geleden. Authentieke antieke voorwerpen, waarvan vele voor de eerste keer worden tentoongesteld, zijn gedateerd op circa 1500 jaar v.Chr. Elk voorwerp is zorgvuldig uitgekozen als vertegenwoordiger van een verschillend aspect van de lange en kleurrijke geschiedenis van Jeruzalem, waaronder gedetailleerde oude munten uit de 6e eeuw v.Chr., stenen kopjes uit de 1e eeuw, een Romeins zwaard uit de 2e eeuw, gouden munten uit Byzantijns Jeruzalem en veel meer. Schaalmodellen van de Tweede Tempel, de Heilige Grafkerk en de Rotskoepel zijn centraal in de ruimtes geplaatst, waardoor de heiligheid van Jeruzalem voor het jodendom, het christendom en de islam wordt toegelicht. Deze originele voorwerpen en modellen zijn te vinden naast innovatieve en boeiende multimediaschermen. Het resultaat is een prikkelende ervaring voor de zintuigen, waar actieve betrokkenheid worden gestimuleerd en bezoekers de mogelijkheid krijgen om de geschiedenis van Jeruzalem op verschillende dynamische, stimulerende en leuke manieren te ontdekken.

Sands of Time
De 12 meter lange interactieve multimediamuur Sands of Time loopt over de gehele lengte van de eerste expositieruimte. Deze multimediamuur biedt bezoekers de mogelijkheid om zelf de 4000 jaar oude geschiedenis van Jeruzalem te verkennen via een snelle klik. Andere hoogtepunten zijn onder andere de animatie van plattegronden van de Middeleeuwen, de 3D-scan van een 19e-eeuws model van Jeruzalem via vogelperspectief, een interactieve projectie op een mozaïekkaart, een kopie van de beroemde Madaba Mozaïek Plattegrond en een interactieve kaart van de wereld waarmee men met één aanraking de afstand tussen verschillende wereldsteden en Jeruzalem kan meten.

Films die speciaal voor het museum zijn gemaakt, zijn onder andere een animatiefilm van 3 minuten door Golden Globe-winnaar Ari Folman over de 4000 jaar geschiedenis van Jeruzalem, verschillende korte animatiefilms over diverse periodes in de geschiedenis en die zijn gebaseerd op archeologisch en historisch bewijs en onderzoek, een 360-graden ‘aanraakfilm’ van binnenin de Al-Aqsamoskee, en een originele film van Jeruzalem uit 1986, met beelden van de broers Lumière, die is bewerkt om het Jeruzalem aan het begin van de 20e eeuw tot leven te wekken. De Circle of the Year is een overweldigende ervaring waarin een montage van foto’s van verschillende religieuze festivals wordt geprojecteerd op een van de gewelfde plafonds in een wachtkamer. De bijbehorende soundtrack is speciaal opgenomen met zangkoren van de verschillende religieuze gemeenschappen in Jeruzalem. In deze 7 minuten durende ervaring van David Polonsky, een van de belangrijkste illustratoren die vandaag de dag in Israël werkt, worden de drie kalenders van het jodendom, het christendom en de islam samengebracht op een manier die alleen in Jeruzalem mogelijk is.

Directeur en Hoofdcurator van het Tower of David Jerusalem Museum Eilat Lieber: “Geen enkel ander museum kan het verhaal van Jeruzalem beter vertellen in zo’n een bijzondere, karakteristieke setting, binnen in deze citadel, die getuige is geweest van zoveel bewogen periodes in de geschiedenis van de stad. De iconische architectuur van de citadel, de massieve stenen muren en de wachtkamers met prachtige gewelfde plafonds, creëren een unieke setting voor dit museum, die de toegangspoort tot deze unieke stad zal worden. Naast de fysieke restauratie van de muren en torens van deze historische plek, hebben wij een volledig nieuwe permanente tentoonstelling en creatieve programma’s ontwikkeld, die de lange, complexe en kleurrijke geschiedenis van Jeruzalem op een respectvolle, innovatieve en boeiende manier vertellen. Of de bezoeker nu een scholier uit Israël is of een bezoeker van overzee, ik hoop dat de Toren van David hen een basis voor dialoog, tolerantie en respect kan geven. Bezoekers uit de buurt en bezoekers van heinde en verre zullen het museum verlaten met een beter begrip van Jeruzalem, deze Eeuwige Stad.”

De 50 miljoen dollar kosten renovatie en restauratie van het Tower of David Jerusalem Museum stond onder leiding van Dame Vivien Duffield via de Clore Israel Foundation, samen met de steun van de gemeente Jeruzalem, het ministerie van Jeruzalem en Joodse Traditie, het ministerie van Erfgoed, het ministerie van Toerisme, de Patrick and Lina Drahi Foundation, Keren Hayesod, The Jerusalem Foundation, de American Friends of Museums in Israel en de P Austin Foundation.Recente berichten