14 juni 2024
Thumbnail voor In het nestseizoen van  2022 zijn in Kaapverdië in totaal meer dan  114.000 ‘onechte’ karetschildpadden uitgekomen

In het nestseizoen van 2022 zijn in Kaapverdië in totaal meer dan 114.000 ‘onechte’ karetschildpadden uitgekomen

Dit is een persbericht.

De Kaapverdische natuurbeschermingsorganisaties Projeto Biodiversidade en Bios.CV hebben zojuist de bevredigende resultaten gepresenteerd van het broedseizoen van de onechte karetschildpad van 2022

. Beide organisaties worden al jaren gesteund door RIU Hotels & Resorts, dat zes hotels exploiteert op deze bestemming. De keten heeft als een van zijn MVO-doelstellingen de bescherming en het behoud van de biodiversiteit. De geboortes waren op de eilanden Sal en Boa Vista in Kaapverdië. Een archipel waar inmiddels de belangrijkste broedpopulaties van deze soort ter wereld zijn te vinden.

Dit seizoen heeft het eiland Boa Vista met 32.868 nesten 60% van het totale aantal schildpad­jongen in Kaapverdië gehuisvest. Daarvan waren er 6.091 onder de hoede van Bios.CV in het  Reserva Natural das Tartarugas. De broederij had een hoog succespercentage en heeft 38.480 jongen in zee vrijgelaten. Bovendien is Bios.CV erin geslaagd 2.595 van deze schildpadden te volgen en 13 schildpadden van de dood te redden. Daarnaast heeft de organisatie experimenten uitgevoerd in de nesten om oplossingen te zoeken voor de ernstige bedreiging die de opwarming van de aarde vormt.

Projeto Biodiversidade heeft in totaal 16.033 nesten op het eiland Sal geregistreerd. Hiervan zijn er 1.715 verdeeld over de 5 broedplaatsen van de organisatie die 76.231 jongen in zee heeft vrijgelaten. De grootste broedplaats, gelegen op het strand voor de RIU-hotels op het eiland, herbergde meer dan de helft van deze nesten. Daarnaast werd in totaal op 24,2 km kustlijn op het eiland gepatrouilleerd en werden 4.266 schildpadden gemonitord. Op het eiland Sal worden alle nesten in bebouwde gebieden beschermd in opvangcentra, die een belangrijke rol spelen bij het minimaliseren van verstoringen door toerisme en lichtvervuiling.

Een andere belangrijke mijlpaal dit seizoen was de vermindering van het aantal schildpadvangsten van 440 vangsten in 2021 naar 135 de 2022. Voor een betere bescherming van de nesten worden de broedplaatsen bewaakt en gemonitord door vrijwilligers van Bios.CV en Projeto Biodiversidade. De steun van de keten maakte het mogelijk een kamp op te zetten voor een deel van het strandbewakingsteam, dat uit ongeveer twintig personen bestaat. Op deze manier wordt bijgedragen aan de bescherming van de onechte karetschildpad, die op de Rode Lijst van de IUCN (Internationale Unie voor het behoud van de natuur) als kwetsbaar wordt geclassificeerd. Dit betekent dat er een grote kans is dat het een bedreigde soort wordt. De bijdrage van Riu aan dit project maakt deel uit van het streven van het hotelbedrijf naar meer sociale investeringen in alle bestemmingen waar het actief is, waarbij het zijn zakelijke onderneming in evenwicht brengt met zijn betrokkenheid bij de lokale ontwikkeling.