25 juni 2024
Thumbnail voor Liefde voor de Portugese oceaan

Liefde voor de Portugese oceaan

Dit is een persbericht.

De temperaturen in Portugal stijgen en stijgen, de zomer is hot. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om verkoeling te zoeken: het vasteland van Portugal heeft maar liefst een kustlijn van 850 kilometer lang. De oceaan van Portugal is 41 keer zo groot dan het land Portugal zelf. Logisch dat de oceaan een belangrijke rol speelt voor de locals én natuurlijk voor de toeristen. In Portugal eet je de beste verse vis, bezoek je prachtige karakteristieke vissersdorpen en kunnen watersportliefhebbers hun lol op. Beweeg mee met de kracht van de oceaan.


Koude zee maar een warme bevolking
Mocht je verfrissing willen zoeken, dan is de Atlantische Oceaan het hele jaar door de place to be. Met een gemiddelde watertemperatuur van 16 graden, werkt een duik altijd verkoelend. De Portugese bevolking daarentegen is warm en gastvrij. De geschiedenis en de diepe relatie met de oceaan heeft hiermee te maken. De oceaan is de reden geweest voor het opzetten van commerciële en economische initiatieven met andere landen. Door de banden met verschillende landen zijn de locals gewend om om te gaan met diverse culturen, dit heeft onder andere het open en warme karakter van de bevolking bepaalt.

Hieronder een aantal tips op een rij waardoor jij je zeker één met de oceaan voelt in Portugal:

1. Surfen: Portugal het surfwalhalla en watersport paradise 
Portugal is surfers heaven, van kleine cleane beginners golven tot aan dikke golven voor sensatiezoekers. Zo is op de bekende big wave surfspot Praia do Norte in Nazaré in 2020 de hoogste golf ooit gesurfd, met een hoogte van maar liefst 26,21 ging dit record de boeken in. Maar ook als je wilt leren surfen is Portugal de ideale bestemming. Langs de hele kustlijn van Portugal heb je surf dorpen en steden waar vele surfscholen te vinden zijn. Bekende spots zijn onder andere: Lagos, Sagres, Ericeira, Peniche en Figueira da Foz. Maar de surfspots zijn in Portugal niet op 20 handen te tellen, de beste golven vind je hier. Ook voor andere watersporten kun je in Portugal het hele jaar je lol op, kite- en windsurfers gaan onder andere naar de plaats Guincho. Mocht je een boardsport willen beoefenen wat chiller is, en tevens leuk is voor jong en oud, ga dan stand up paddle boarden langs de kustlijn van de Algarve. Daarnaast kan het prachtig zijn om te gaan kajakken, zo ontdek je de veelzijdige kustlijn van Portugal vanuit een ander oogpunt.

2. Coasteering: rappellen, klimmen en van kliffen springen op Madeira
Vind je de bovenstaande watersporten niet uniek genoeg en ben je op zoek naar iets nieuws? Coasteering is een recent ontwikkelde activiteit op Madeira. Er werd een parcours uitgestippeld langs de kustlijn van Madeira waar je switcht tussen rappellen en klimmen met zicht op de baaien, grotten en verborgen plekjes van Madeira. Uiteindelijk spring je van de kliffen in de heldere wateren van Madeira. Als dat geen verfrissing geeft!

3. De (onder)waterwereld: dolfijnen spotten en een duik onder water
Eén van de laatste kolonies rivierdolfijnen heeft zich gevestigd in de wijde riviermonding van de Sado nabij Tróia in de regio Alentejo. Er zijn boottochten, vanaf de havenstad Setúbal, om deze prachtige dieren te spotten. Mocht je liever onderwater dieren willen bewonderen, ga dan duiken. De Portugese onderwaterwereld zit vol met verrassingen: een verscheidenheid aan vissen, de schoonheid van de oceaanbodem en de wrakken van schepen die in de loop der eeuwen de oceaan hebben overgestoken. Je hoeft niet ver te reizen om een tropische onderwaterwereld te ontdekken: de eilanden van de Azoren en Madeira staan bekend om de wereld schone onderwaterwereld. Ook het vasteland van Portugal heeft voldoende plekken om te gaan duiken, ga bijvoorbeeld naar de Berlengas eilanden aan de kust bij Peniche. Ook kun je de zee in duiken bij het prachtige Sesimbra, in de buurt van Setúbal. Misschien combineer jij vanaf Setúbal de boottocht – op zoek naar dolfijnen - naar Tróia wel met een duiksessie bij Sesimbra. Om de dag af te maken proef je een lekker visje op een terras in Setúbal.

4. Deze tip slaan we zeker niet over: chillen met de billen op het strand
Na al deze actie is het tijd voor extra ontspanning aan het strand. Aan de meer dan 850 km lange Portugese kustlijn liggen ontzettend veel mooie stranden. De stranden zijn ontelbaar, om deze reden vroegen we Anouk van Haaster, PR consultant bij USP, naar haar favoriete stranden van het vasteland in Portugal. Anouk woonde diverse keren in Portugal, dus ze is een ware beach-expert:  

  • Praia do Tonel: dit strand ligt bij de plaats Sagres, in de Algarve. Een perfect strand om te surfen, na zo'n surfsessie drink je natuurlijk een Sagres (!) biertje bij zonsondergang;
  • Zambujeira do Mar: een ruig strand, in Alentejo, met flinke rotsen en een mooie baai;
  • De stranden bij Serra da Arrábida: ga zeker naar het natuurpark Arrábida, in de regio Lisboa, hier vind je verschillende kleine baaitjes met gouden zandstranden en een uitzicht over de azuurblauwe zee. Als je ver kan kijken zie je misschien zelfs een dolfijn in de verte. Schrijf de volgende stranden alvast op: Galapinhos, Coelhos en Creiro
  • Baleal: een plaatsje, met diverse stranden.  Baleal is gelegen in de regio Centro de Portugal. Een noemenswaardig strand is zeker: Praia da Almagreira;
  • Praia dos Ingleses: mocht je richting het noorden reizen en een stedentrip Porto willen combineren met beach vibes. Bezoek dan zeker Praia dos Ingleses, de perfecte spot voor een sunset-drink en chillsessie na een dag slenteren door de stad.

5. Oceaan cultuur opsnuiven
Portugal kent diverse musea die geïnspireerd zijn op de oceaan. Het Museu do Mar, ofwel het museum van de zee is een klein museum gewijd aan het maritieme en visserij-erfgoed van Cascais. Er zijn tentoonstellingen te zien en het museum richt zich op biodiversiteit en het milieu. Benieuwd naar het onderwaterleven? Bezoek dan het Oceanário de Lisboa in het oosten van Lissabon. Het is het grootste aquarium van Europa met diverse soorten vissen, van haaien en roggen tot de zeldzame maanvis en tandbaarzen. De perfecte plek voor jong en oud om meer te leren over de oceaan.

Praia doTonel