2 december 2023
Thumbnail voor Malta jazz fetival 2023

Malta jazz fetival 2023

Het Malta Jazz Festival staat bekend om de bijzondere synergie tussen opkomende en headliner muzikanten en is zowel nationaal als internationaal een hoogtepunt onder de diverse festivals die door ‘Festivals Malta’ worden georganiseerd.

Het festival start op 10 juli in het Embassy Hotel in de hoofdstad Valletta met een openingsconcert van Daniel Sant, William Smith en Dean Montanaro. De festivalweek gaat verder met avondconcerten in het Valletta City Theatre met o.a. ‘The New York Blue Quintet’,  bekend om hun ‘hard bop’ traditie, met deelname van ‘New York's finest’-muzikanten Joe Magnarelli en Jeb Patton.

In de woorden van artistiek directeur Sandro Zerafa zelf: "Het festival is uniek in Europa en heeft een reputatie opgebouwd als één van die zeldzame culturele evenementen die artistieke hoogstandjes en populaire aantrekkingskracht combineren. In een tijdperk waarin jazzfestivals verwateren en afdwalen van de jazz, heeft het Malta Jazz Festival een onwrikbare artistieke integriteit behouden en tegelijkertijd een nieuw publiek aangetrokken”.

Eén van de ‘headliners’ dit jaar is de 23-jarige Grammy winnaar voor Best New Artist en Best Vocal Jazz Album - Samara Joy. Naar het vocale optreden van deze rijzende ster wordt reikhalzend uitgekeken. Samara Joy treedt op 14 juli op in Ta' Liesse. Opkomende stem, saxofonist en Blue Note artiest Immanuel Wilkins wordt ook verwacht op dezelfde avond.

Het Malta Jazz Festival zal ook Raynald Colom ontvangen, bekend als één van de meest gerespecteerde trompettisten ter wereld, evenals Kurt Rosenwinkel's kwartet met Greg Hutchinson, Doug Weiss en Nicola Andrio. Het Laurent Coq Trio en de toonaangevende mannelijke jazzvocalist, Kurt Elling, staan ook op de speellijst op het Malta Jazz Festival. Elling en gitarist Charlie Hunter en band zullen hun funk- en soulproject SUPERBLUE presenteren. Lokale jazzveteraan Paul Giordimaina en zijn trio zullen een eerbetoon brengen aan wijlen Charles 'City' Gatt, terwijl de in Oekraïne woonachtige Maltese saxofonist Carlo Muscat en zijn kwartet muziek van Carlo's album ‘Wool’ ten gehore zullen brengen.

De jamsessies zijn een jaarlijkse traditie geworden en worden gehouden in de plaatselijke jazzbar Offbeat. Deze gratis jamsessies dragen bij aan het bevorderen van een toegankelijke jazz gemeenschap. Het festival biedt jazzliefhebbers en aspirant muzikanten de mogelijkheid om gratis masterclasses bij te wonen met professionele jazzmuzikanten die belangrijke inzichten geven in jazzstijlen en -technieken. Dit jaar biedt het festival masterclasses van onder andere Immanuel Wilkins, Laurent Coq, Francesco Ciniglio, Jep Patton & John Magnarelli (Blue Note Collective). 

Het Malta Jazz Festival wordt gehouden in Valletta, Malta, tussen 10 en 15 juli.