25 juni 2024
Thumbnail voor Nieuwe duiklocatie in Gozo, Malta

Nieuwe duiklocatie in Gozo, Malta

Dit is een persbericht

Malta heeft er een nieuwe duiklocatie bij. Voor de kust van Gozo's Xatt L-Aħmar is de MT Hephaestus tot zinken gebracht. De 60 meter lange olietanker liep vier jaar geleden aan de grond bij de kust van Qawra, het noorden van Malta. Het schip, dat nu op zijn laatste rustplaats ligt, krijgt een nieuw leven als duikattractie. Het wrak is een mooie aanvulling op de diverse onderwaterwereld van de Maltese archipel.


De Hephaestus strandde op de rotsen na een zware storm op 10 februari 2018. Dat was toevallig precies op dezelfde dag dat Malta de schipbreuk van Sint-Paulus eert, één van de belangrijkste nationale feestdagen van het jaar. Het schip bleef zes maanden op Qawra point liggen voordat het naar de Grand Harbour werd gesleept. De olietanker bleek niet meer te repareren en werd daarom opgelapt en schoongemaakt om als kunstmatig rif te dienen. Deze operatie werd uitgevoerd door de Malta Tourism Authority, in samenwerking met de Professional Diving School (PDSA) en het ministerie van Gozo. "Duiktoerisme is een belangrijke niche, waarin we blijven investeren,” aldus Clayton Bartolo, minister voor Toerisme en Consumentenbescherming. De indrukwekkende nieuwe duikspot is op circa 40 meter diepte te bewonderen.

Duiken in Malta
Malta staat bekend als één van de beste duikbestemmingen van Europa. Kristalhelder water, grotten, riffen en verzonken schepen maken Malta tot een waar duikparadijs. Met meer dan 120 duikplekken is er een ruime keus voor duikers van elk niveau. Voor beginnende duikers is Malta een ideale duikbestemming. De kalme en heldere zee zorgt voor een uitstekend zicht en is er weinig tot geen stroming. Daarnaast is de water temperatuur bijna het hele jaar door aangenaam en het risico om gevaarlijke dieren tegen te komen nihil. Maar ook voor de meer ervaren duiker is er genoeg te beleven. Zo zijn er duikspots en wrakken te verkennen, variërend van 12 tot meer dan 50 meter diep. De uitdagende wrakduiken gaan naar patrouilleboten, vliegtuigen en olietankers, waarvan sommige zelfs uit de Tweede Wereldoorlog dateren. Voor de minder avontuurlijke types is snorkelen een fantastische manier om een kijkje te nemen in het onderwaterleven van Malta. 

Blue Hole
Een duikstek die absoluut niet overgeslagen mag worden is de beroemde Blue Hole, een van de mooiste duiken die de Maltese eilanden te bieden hebben. Deze ronde rotsformatie is in de loop der eeuwen door de wind en de zee uitgeslepen, waardoor er een natuurlijk zwembad is ontstaan. De wanden van de 16 meter diepe lagune zijn bedekt met kleurrijk koraal en er zijn verschillende soorten zeebewoners te vinden. Een bijzondere plek en must-see voor duikliefhebbers.

Alle drie de eilanden Malta, Gozo en Comino bieden unieke duikervaringen. Met het recentelijk gezonken schip MT Hephaestus voor de kust van Gozo is daar een nieuwe duikbeleving bijgekomen.