25 juni 2024
Thumbnail voor Nieuwe initiatieven luiden veelzijdig toeristisch jaar van Ierland in

Nieuwe initiatieven luiden veelzijdig toeristisch jaar van Ierland in

Dit is een persbericht.

Met smaragdgroene landschappen, indrukwekkende natuur, imposante rotspartijen en adembenemende meren is een bezoek aan Ierland altijd een unieke beleving zeker in combinatie met levendige steden als Dublin, Cork en Belfast. Het veelzijdig toeristisch jaar van Ierland wordt ingeluid met diverse nieuwe initiatieven. Zo worden er nieuwe attracties geopend als het zonnestelsel wandelpad Our Place in Space en de officiële Game of Thrones Studio Tour. Daarnaast viert een aantal toplocaties een jubileum waaronder het Titanic Belfast Experience en het Giant Causeway bezoekerscentrum die beiden 10 jaar bestaan. Ook heeft de Ierse overheid aangegeven binnenkort de verplichte corona test voor gevaccineerde reizigers te schrappen voor een bezoek aan het eiland Ierland.

Deze nieuwe en jubileerde initiatieven luiden het veelzijdig toeristische jaar van Ierland in:

10 km lang sculptuurwandelpad van het zonnestelsel ‘Our place in space’ in Noord-Ierland
Gebaseerd op het epische model van het zonnestelsel start begin april de driedimensionale sculptuurroute van 10 kilometer langs de rivier Foyle. De route is iedere keer twee maanden te bezichtigen en doet de volgende locaties aan: Derry, Londonderry, Divis en Black Mountain (Belfast), Cambridge en het Transport Museum en de North Down Coastal Path. Naast een meeslepend beeldenparcours met vier meter hoge sculpturen van de zon en alle planeten van het zonnestelsel bestaat het programma ook uit een interactieve Augmented Reality (AR) app en leerzaam programma met virtuele evenementen.

Geschiedenis van Ierland vastgelegd in één attractie in Dublin
Eind 2021 opende het Custom House Visitors Centre in het Docklands gebied in Dublin, precies 230 jaar na de officiële opening van het 18-eeuws neoklassiek gebouw waar het Department of Housing, Local Goverment and Heritage is gevestigd. Het nieuwe bezoekerscentrum wordt een vlaggenschipbezoekerservaring met nieuwe en interactieve tentoonstellingen die de rijke geschiedenis van het gebouw vertellen en de uitzonderlijke architectuur laten zien.

Noord-Ierse filmlocaties van Game of Throne in de spotlights
Begin februari 2022 opent de enige officiële Game of Thrones Studio Tour in Noord-Ierland. Ter ere van de wereldwijd geprezen en bekroonde televisie serie wordt op de originele filmlocatie van Linen Mil Studios een gloednieuwe, interactieve attractie geopend van 110.000 vierkante meter met een breed scala aan adembenemende beelden, indrukwekkende decorstukken, originele rekwisieten en kostuums.

Titanic Belfast viert 10-jarig jubileum
Een andere wereldberoemde attractie die dit jaar haar 10-jarig jublieum viert is het Titanic Belfast. Gelegen naast de Titanic Slipways, de Harland & Wolff Drawing Offices en Hamilton Graving Dock, de plek waar Titanic werd ontworpen, gebouwd en gelanceerd, vertelt Titanic Belfast het verhaal tot haar eerste reis en de daaropvolgende plaats in de geschiedenis.

Belfast benoemd tot UNESCO City of Music
Belfast is de eerste stad op het eiland Ierland die de City of Music-status heeft gekregen voor het rijke muzikale erfgoed en haar buitengewone bijdrage aan muziek.  Als houder van de titel en onderdeel van UNESCO's City of Music-programma en het bredere Creative Cities Network, zal Belfast de komende jaren een reeks grote muziekevenementen organiseren. Een aanrader om Belfast als muziekstad te ervaren is de Belfast Traditional Music Trail, die begint in de bar The Dirty Onion in het bruisende Cathedral Quarter.

10-jarig jubileum Giants Causeway bezoekerscentrum in Noord-Ierland
Dit jaar bestaat het bezoekerscentrum Giants Causeway dat toegang geeft tot het cultureel erfgoed Causeway Coast 10 jaar. Het is een unieke attractie waar je zowel binnen als buiten het verhaal van de twee mythologische reuzen Finn McCool en Benandonner kan beleven, net als tal van interactieve voorstellingen die de geschiedenis en de feiten van de Giant Causeway. Eenmaal buiten ontdek je het begin van de indrukwekkende Coastal Causeway Route met een uniek stukje wereld met rotsachtige formaties en ruige golven.

Literaire verjaardagen in Dublin: van Ulysses tot Bram Stoker
Dit jaar viert Dublin de mijlpaalverjaardagen van een tweetal literaire helden. Allereerst is het op 2 februari 100 jaar geleden dat het meesterwerk van James Joyce Ulysses werd gepubliceerd. De Ierse hoofdstad zal als geboortestad een programma vol lezingen, wandel- en eettochten en tentoonstellingen. Daarnaast wordt ook het 125-jarig jubileum gevierd van het gotische meesterwerk van Bram Stoker, Dracula. Hoogtepunt is een speciale editie van Bram Stoker festival tijdens het Halloween-weekend.

Duurzame nieuwe initiatieven Ierland
In 2022 presenteert het eiland Ierland zich als duurzame bestemming. Verblijf in milieuvriendelijke accommodatie als de Aran Islands Camping and Glamping en de prachtige nieuwe boomtoppenlodges van Burrenmore Nestin County Londonderry of ervaar duurzame luxe op zijn best bij Killeavy Castle Estate in County Armagh. Ontdek de talloze buitenactiviteiten van Ierland en nieuwe duurzame ontwikkelingen, zoals The Burren Discovery Trail en het eiland Inishbofin. Bezoek een van de vele nieuwe whiskeystokerijen van Ierland die toonaangevend zijn geworden op het gebied van duurzaamheid, zoals Dingle Distillery in County Kerry of Slane Whiskey Distillery, County Meath.